Finans Nyhet

Göran Lindström

Publicerad

… bytte restaurang- och nöjeslivet mot hästar. Efter tjugo år i branschen kom dagen då Göran Lindström kände att det fick vara nog. Han lämnade sitt tidigare liv och driver i dag QL Training Center på Ekensholm.

Göran Lindström driver verksamheten tillsammans med sin sambo Terése Queckfeldt sedan tre år tillbaka. Till hjälp har de kompanjonerna Anna Mulari och Maria Liem. På Ekensholm finns det för närvarande 25 hästar och 30 kor.

– Vi utbildar människor och hästar i Western- och boskapsridning. Därför är det viktigt att det finns kor. Förutom det rider vi in hästar, hjälper problemhästar och har en liten avelsverksamhet, säger Göran Lindström.

Till Ekensholm kommer även weekendgäster som vill lära sig rida och veta mer hur hästar fungerar och tänker.

Annons

– Är man verkligt intresserad av hästar och western ska man absolut åka hit, säger Göran Lindström.

Det liv som Göran Lindström lever i dag skiljer sig markant från sitt tidigare. I tjugo år har han arbetat inom krogbranschen. Han började arbeta på restaurang på somrarna som ung. Övriga året jobbade han som skidlärare i Åre. Detta gjorde Göran Lindström fram till 1981, då han flyttade till Stockholm.

– Jag blev erbjuden jobb på Café Opera. Jag började arbeta med allt möjligt, alltifrån att vara dörrvakt till hovmästare. Men 1987 blev jag chef för stället och det var jag i tre år.

Annons

Parallellt med restauranglivet var han med och startade SOS-skidkläder.

–När jag blev chef för Café Opera fick jag släppa skidkläderna, restauranglivet upptog all min tid.

Efter Café Opera öppnade Göran Lindström egen restaurang i Gamla Stan. Men kort därpå blev han erbjuden att vara med och grunda ett flertal krogar runt Stureplan i Stockholm. Lambyskaverket var den första. Därefter startade han Trach Bar, Gildas, Turbin och Miller Bar. År 1997 bytte han koncern och grundade Laroy. Efter det blev han vd på Penny Lane, dock endast ett halvår. Detta blev Göran Lindströms sista arbete inom restaurangbranschen.

Annons

– Jag kände att jag började komma upp i åldern och hade prövat på allt inom branschen. Det fanns inte mycket mer att göra. Jag hade även bränt ut mig och hade alkoholproblem, berättar Göran Lindström.

En vanlig dag för Göran Lindström började klockan ett på restaurangen och slutade klockan fem på morgonen.

– Och så gick det runt, säger han.

Göran Lindström började fundera på vad han verkligen ville göra och blev lycklig av.

– Jag kom på att jag blev lycklig av hästar, det är då jag känner inre harmoni. Jag har alltid fascinerats av hästar och känner att jag hör ihop med dem, säger Göran Lindström.

Hästintresset föddes när han som fosterbarn blev placerad på ett hem i Jämtland där de hade travhästar.

– Intresset höll i sig, för även när jag bodde i Stockholm red jag vissa mornar på Djurgården.

Göran Lindström började lära sig allt om hästar. Han red för alla stora tränare i Sverige och åkte till en vän i USA för att lära sig ännu mer om turridning. När han kom tillbaka statade han en ranch i Strängnäs med några vänner. Verksamheten blev dock kortvarig på grund av att de inte kom överens om hur de skulle driva ranchen.

Istället startade han Ekensholm med sin sambo. I dag ser Göran Lindström ljust på framtiden.

– Det ekonomiska läget har förbättrats. Jag kan se vad som är kvalitativt i livet. Upplever även att folk är mer benägna till att göra roliga saker idag. Människor bejakar mer sig själva, säger Göran Lindström.

Hans mål i framtiden är att skapa en riktig ranch med allt vad som gäller boskapsskötsel.

– Här ska man kunna vara en riktigt cowboy och uppleva ett riktigt ranchliv. Det innebär bland annat att du får sova ute, byta foder, laga stängsel, koka mat och göra veterinärbesök. Du ska inte behöva åka till Amerika för att uppleva det.

Annons