Finans Nyhet

Göran Hägglund

Publicerad

… partiledare för Kristdemokraterna och tidigare placeringsrådgivare på Alfred Berg. Har du nytta av den erfarenheten i ditt politiska arbete i dag?

– Ja, inte minst den kunskap jag fick i ekonomi och i ekonomiska samband men även kontakten med människor. Försäljning kräver lyhördhet och pedagogisk kunskap.

Vad tyckte du om arbetet som försäkrings- och placeringsrådgivare?

– Det arbetet är oerhört mätbart och resultaten är tydliga och syns direkt, som den tävlingsmänniska jag är gillade jag det. Det är den stora skillnaden mot nu, i politiken är det sällan resultaten syns snabbt. Men jag tycker också om att ha med människor att göra, precis som i politiken handlar säljande om kommunikation.

Annons

Den här kunskapen i ekonomi, betyder det att du skulle vara lämpad som finansminister…

– Ja, det vet jag inte vad jag ska svara på (skratt). Jag är intresserad av ekonomiska frågor och framför allt av villkoren för de små företagen i vårt land. Det är de små företagen som kommer att skapa nya arbetstillfällen.

Så du vill inte bli finansminister?

Annons

– Som partiledare strävar man ju efter att bli statsminister men det är väljarnas hand och rösterna som avgör. Inom politiken finns det många områden som jag är intresserad av, så är det för många politiker.

Om du hade fortsatt på Alfred Berg, hade du nått lika stora framgångar där som du nått inom politiken?

– Det vet man aldrig, ha ha. Nej, jag vet inte var jag hade funnits då, det är en helt annan bana än min nuvarande. Men det är viktigt att säga att det är farligt med vattentäta skott mellan näringsliv och politiken. Vi behöver politiker som förstår näringslivet, det finns inget överflöd av den varan i dag.

Annons

Hur länge arbetade du som försäkrings- och placeringsrådgivare?

– Hm, jag slutade 1991 när jag blev invald i riksdagen. Först jobbade jag på Wasa Liv och sedan kom jag till Alfred 1989 tror jag det var.

Det har ju inte gått så bra för Alfred Berg sedan du slutade där…

– Nej, men frågar du mina tidigare kollegor så kan de nog berätta att det inte finns något direkt samband. Men du har rätt, det var den största fristående fondkommissionären och den hade gott rykte. Sedan värvades folk över till andra aktörer och med dem följde de stora kunderna.

Har det något att göra med den nya ägarbilden?

– Det nya ägendet spelar stor roll liksom nya aktörer som värvat de duktiga medarbetarna och gjort att Alfred Berg tappat en del av kakan. Men det är spännande och bra för utvecklingen med stenhård konkurrens.

Annons