Michael Wolf

”Gör en höna av en fjäder”

Det är en flera år gammal affär i ett noterat bolag som ligger bakom Swedbanks anmälan mot Michael Wolf. ”Misstankarna är väldigt svaga”, säger en källa till Realtid.se.
Uppdaterad 2016-02-18
Publicerad 2016-02-14

Realtid.se kan berätta nya detaljer om bakgrunden till Swedbanks polisanmälan mot tidigare vd:n Michael Wolf som slogs upp stort på fredagen.

– Anders Sundström har mycket att vinna på att det ska se fult ut, säger en person med insyn i spelet bakom anmälan.

Swedbanks ordförande Anders Sundström lutade sig mot två advokater när han mötte pressen vid en till synes hastigt sammankallad presskonferens efter att Dagens Industri tidigare under dagen rapporterat om polisanmälan.

Sundström förklarade att banken varit tvungen att göra anmälan enligt den rapporteringsskyldighet som föreligger. Han hävdade också att han inte kunnat berätta om saken tidigare på grund av sekretessregler.

Han konstaterade också att de händelser som låg bakom anmälan ensamma hade räckt för att fälla Wolf, även om det var flera andra faktorer som vägde tyngre.

Men personer med insyn i Swedbank-toppen litar inte på den förklaringen.

– Micke är ingen bad guy, det här är bara politik och maktspel, säger en källa.

Enligt vad Realtid.se erfar är det en aktieaffär i ett mindre noterat bolag som ligger bakom anmälan. Händelsen ligger mer än två år bakåt i tiden. Misstanken ska gälla att Michael Wolf fått information från en bekant i bolaget innan han gjorde affären.

Därmed skulle misstanken gälla insiderbrott men det är inget som är bekräftat officiellt. Ekobrottsmyndigheten uppgav dock för medier på fredagseftermiddagen att en förundersökning är inledd.

Enligt Realtid.se:s uppgifter har det aktuella bolaget ingen koppling till Swedbank och det ska ha rört sig om ett mindre antal aktier.

Michael Wolf ska inte ha försökt att dölja aktieköpet utan gjort affären i eget namn via konton i Swedbank.

– Det är väldigt svaga misstankar, det känns som att man gör en höna av en fjäder, säger en person med kännedom om anmälans innehåll.

Anders Sundström uppgav på presskonferensen att informationen om ”händelsen” kom via en whistleblower på banken. Frågan är dock varför personen väntat i över två år med att göra anmälan och varför informationen dyker upp så lägligt för Anders Sundström och CFO Göran Bronner?

Både Anders Sundström och advokaterna Hans Strandberg och Olle Kullinger återkom vid presskonferensen flera gånger till att en anmälan ska göras redan vid en låg misstankegrad och att Michael Wolf inte ska fällas på förhand.

Oavsett detta är uppgifterna givetvis besvärande kletiga för Michael Wolf som sitter avskärmad från banken och fastnaglad av ett lukrativt uppsägningskontrakt. En situation som passar Anders Sundström utmärkt.

Själv gick Wolf ut med en kortfattad kommentar till TT på fredagen där han talar om en smutskastningskampanj, dock utan att peka på vem som skulle ligga bakom kampanjen:

”Jag är oerhört förvånad över anmälan. Jag förnekar alla påståenden om brott. Jag välkomnar en utredning som kommer att kunna bevisa att jag är oskyldig. Jag tror tyvärr att detta är ännu en del i en smutskastningskampanj som pågår mot mig.”

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in