Finans Nyhet

Googla dina läkarbesök

Publicerad

Microsoft sparar redan patientjournaler på internet. Nu följer Google efter.

En ny lag kan ge Sverige möjlighet att haka på från den 1 juli.

Mellan 1.500 och 10.000 patienter på det privata sjukhuset Cleveland Clinic i den amerikanska delstaten Ohio lämnar ut sina patientjournaler, inklusive patientens hela medicinska historia, till en ny tjänst från företaget som sitter på världens största sökmotor.

Kliniken har redan en egen onlinetjänst med 120.000 patientjournaler.

Annons

– Vi tycker att patienterna enkelt borde kunna komma åt uppgifter om sin egen hälsa, säger Marissa Mayer, chef för projektet hos Google, i ett uttalande som refereras av CNN.

Samma lösenord som patienten använder till sitt konto på webbmejlen Gmail och på Googles andra personliga tjänster som kalendern, annonserna, bloggen och den egna startsidan, används också för att komma åt sin egen patientjournal.

Microsoft har sedan 2007 en liknande tjänst som kallas Healthvault.

Annons

– Åtkomsten är strikt kontrollerad och begränsas till en liten grupp anställda som utför nödvändiga åtgärder. All backup krypteras. Varje steg loggas, så att det finns ett tydligt revisionsprotokoll, skrev Microsoft i ett uttalande som citerades av den amerikanska datortidningen Pcmag.

Läkare i USA måste enligt lag kontakta patienten om de tvingas lämna ut en patientjournal.

Men tredje part omfattas inte av lagen. Därmed blir det lättare för myndigheter, rättsliga motparter och säljare att komma över uppgifter ur journalerna.

Annons

I den svenska psykiatrin finns det situationer där sjukhuset beslutar att inte berätta för patienten vad läkaren skriver i journalen, eftersom det skulle vara till men för patienten och därmed ett brott mot sekretesslagen.

– Du äger inte din journal, säger Magnus Bergström, it-säkerhetsexpert på Datainspektionen.

Men oftast får patienten läsa sin egen journal. Då kan patienten också välja att lämna den vidare.

– Om du begär ut dina journaluppgifter och publicerar dem på en blogg är upp till dig.

Banker som vill förvissa sig om kundernas betalningsförmåga har mycket att vinna på att läsa journalerna. Försäkringsbolagen utnyttjar redan den möjligheten för att undvika bedrägerier.

För tredje part gäller inte den svenska lagstiftningen, precis som i USA.

– Det finns inte lika klara regler för hur försäkringsbolagen får hantera uppgifterna, säger Magnus Bergström.

– Vårdgivaren kan inte vara ansvarig för vad patienten själv tar sig till med sina uppgifter. Det är ju ett avtal mellan kunden och bolaget.

Ändå vill regeringen att vårdpersonal och patienter ska komma åt journalerna över internet.

– I dag måste jag som patient många gånger upprepa min sjukdomshistoria för olika läkare eller vårdpersonal som jag träffar. Det är lätt att tappa bort något, sa socialminister Göran Hägglund till TT om förslaget till en ny lag i början av februari.

– Jag tror inte någon är emot förslaget, vare sig politiskt eller myndighetsmässigt, säger Magnus Bergström.

– Det finns ett väldigt stor enighet om att det här behövs.

Lagen måste besvara hur vårdgivaren ska kontrollera vem som läser journalerna och hur patienten ska kunna lämna sitt samtycke eller hindra vissa uppgifter från att lämnas ut. Socialdepartementet har täppt till en lucka med ett tillägg till sekretesslagen.

Google analyserar redan användarnas sökfraser och mejltrafik. Nu kan Googles dataminers ta upp kampen med Microsoft om att skapa möjligheter att samköra data om vilka sjukdomar användarna lider av, vem som behandlar dem och vilka mediciner de köper.

Google tjänar bra på annonser som relaterar till innehållet i e-post och webbsidor. Samma idé skulle kunna tillämpas på journalsystemet.

Det är användarna, inte myndigheterna, som ställer kraven på integritet i USA. För två år sedan avvisade Google myndigheternas begäran att själva få ta del av sökfraserna.

Google har inte berättat när tjänsten ska lanseras för fler sjukhus eller hur den ska finansieras.

Ny svensk lag

Vårdgivaren är enligt lag skyldig att föra journal över patienten.

Regeringen vill slå ihop vårdregisterlagen och patientjournallagen till patientdatalagen.

Förslaget gick på remiss under 2007. Nu väntar regeringen besked från lagrådet, det sista steget innan en proposition.

Om riksdagen säger ja till en proposition under mars så kan lagen träda i kraft den 1 juli.

Källa: SOU 2006:82

Annons