Konjunktur

Goldman Sachs tror på snabb återhämtning för Kina

Goldman Sachs sänker tillväxtprognoserna för första kvartalet för Kina och regionen – men tror på en kraftig återhämtning under andra kvartalet.

 

Publicerad 2020-02-26

I Kina räknar investmentbanken nu med en BNP-tillväxt på 2,5 procent under första kvartalet, från 4 procent tidigare, vilket återspeglar den extremt svaga aktiviteten hittills i februari. Det framgår av en färsk analys från investmentbanken.

Goldman Sachs räknar dock med en kraftig återhämtning under andra kvartalet och det tredje. Investmentbanken förväntar sig fortfarande en total BNP-tillväxt på cirka 5, 5 procent för helåret.

”De svagare tillväxtutsikterna på kort sikt och ökade nedåtrisker kommer att leda till enklare makropolitik. Även om vi anser att relativt lite stimulans bör behövas för att kinesisk aktivitet ska återgå till det normala inom några månader efter att viruset har kontrollerats,” skriver banken och bedömer att det i sin tur kommer att kräva politiskt stöd, särskilt skatte- och kreditlättnader.

På den positiva sidan kan kinesiska konsumentutgifter studsa snabbare tillbaka när viruset har kontrollerats, eller om de ekonomisk stimulanserna blir ännu större än vad Goldman Sachs experter förväntar sig.

Det som potentiellt kan bli negativt är att det finns en tydlig risk för ett bredare eller mer utökat utbrott, eller att den ekonomiska störningen motverkar förstärkande effekter via kreditmarknader, eller särskilt via  arbetsmarknaden.

 

Platsannonser