FinansNyhet

Goldman Sachs: Riksbanken sänker räntan

Publicerad

Goldman Sachs bedömer framtiden för den svenska ekonomin som mycket osäker och att riksbanken sänker räntan med 25 punkter.

Johan Såthe

Investmentbanken Goldman Sachs nedgraderar utsikterna för de europeiska ekonomierna på grund av utbredningen av coronaviruset.

”Vi förväntar oss de största effekterna på Sverige, Schweiz och Norge. Vi förväntar oss en gradvis återhämtning under andra halvåret av 2020 och första halvåret 2021”, skriver Goldman Sachs i sin analys.

Goldman Sachs förväntar sig att centralbankerna kommer att sänka räntorna med större aggressivitet än tidigare. Goldman Sachs tror att den norska Riksbanken sänker räntan med totalt 50 punkter, den första sänkningen blir med 25 punkter och kommer i mars.

Annons

Den svenska Riksbanken tros sänka räntan med 25 punkter under det andra kvartalet. Goldman Sachs menar att Riksbanken kan komma att sänka med ytterligare 10 punkter om ECB agerar på marknaden, detta för att stärka den svenska kronan.

”Vår vy är mycket osäker givet okända framtida utvecklingen för hur viruset och dess möjliga inverkan på ekonomin. Givet det begränsade handlingsutrymmet i Sverige och Schweiz är vår bedömning att riskerna finns på nedsidan i vår analys.

Goldman Sachs menar att läget är mest ovisst för Sverige.

Annons

”Givet att Riksbanken höjde räntorna till noll i december så befinner vi oss i ett ”vänta-och se-läge” tills vi ser hur covid-19 slår mot de data som kommer i Sverige”, skriver Goldman Sachs analytiker Christian Schnittker.

Annons