M&A

Goldman Sachs och PWC toppar M&A-listorna

I Sverige är det Goldman Sachs som anlitats vid de största transaktionerna under tredje kvartalet i år medan PWC har anlitats flest gånger. EQT Partners stod för det största utköpet globalt av private equity-bolagen.

Uppdaterad 2019-10-04
Publicerad 2019-10-04

Den största transaktionen hittills under 2019 ägde rum i USA. Målbolaget var Celgene Corporation och budande bolag var Bristol-Myers Squibb Company. Värdet på transaktionen var 89,5 miljarder dollar, enligt Mergermarkets M&A-rapport för Q3 2019.

Tätt därefter kom en transaktionen inom försvars-sektorn i USA där United Technologies Corporation förvärvade Raytheon Company för 88,9 miljarder dollar.

Värdet på de globala transaktionerna minskade med 11,4 procent hittills i år jämfört med samma period i fjol. Transaktionsvärdet uppgick till 2,49 biljoner dollar. Medelvärdet på transaktionerna var dock det högsta noterade värdet någonsin och uppgick till 424,6 miljoner dollar.

31 så kallade mega-affärer, transaktioner med ett värde över 10 miljarder dollar, har aviserats hittills i år. 

Under tredje kvartalet har värdet på transaktionerna globalt minskat med 21,2 procent jämfört med samma period i fjol. I år uppgick värdet till 622,2 miljarder dollar.

Bland de finansiella rådgivarna toppar Goldman Sachs League tables globala lista över störst transaktioner under tredje kvartalet i år. Värdet på transaktionerna uppgick totalt till 981 313 miljoner dollar, vilket var en ökning om 15,5 procent jämfört med samma period i fjol. Totalt var Goldman Sachs engagerade vid 259 transaktioner globalt under kvartalet.

JP Morgan kommer på andra plats i den globala listan över störst transaktioner där storbanken har anlitats till 210 affärer under kvartalet och transaktionsvärdet uppgick totalt till 790 938 miljoner dollar, en ökning med 17,6 procent jämfört med samma period i fjol.

Morgan Stanley knuffas därmed ned till tredje plats på den globala listan med 188 transaktioner till ett värde på 764 274 miljoner dollar, vilket var ett lägre värde än under samma period i fjol, - 4,1 procent.

Värdet på private Equitys utköp minskade med 13,9 procent under kvartalet samtidigt som antalet utköp minskade med 393 stycken till 2 467 stycken.

EQT Partners förvärv av telekombolaget Zayo Group Holdings som aviserades i maj 2019 hamnar i toppen bland de största utköpet av private equity-bolag. Värdet uppgick till 14,1 miljarder dollar.

Blackstone Groups förvärv av fastighetsbolaget GLP Pte hamnade på andra plats med ett värde om 13,4 miljarder dollar.

På tredje plats hamnar konsortiet Hellman & Friedman och Blackstone Group som förvärvade Ultimate Software Group för 11,8 miljarder dollar.

Värdet på de 1 711 exits som gjordes under kvartalet minskade med 19,4 procent till 326,2 miljarder dollar.

De största exits som gjorts är KKR:s försäljning av First Data Corporation för 38,5 miljarder dollar till Fiserv samt Blackstone och Thomson Reuters försäljning av Definitiv till London Stock Exchange för 27 miljarder dollar.

Rådgivarna som anlitats flest gånger globalt vid utköp och exits är PWC, Lincon International och Goldman Sachs.

PWC anlitades vid 80 transaktioner, Lincon International vid 65 transaktioner och Goldman Sachs vid 63 transaktioner.

De rådgivare som anlitats vid de största transaktionerna vid exits och utköp är Bank of American Merrill Lynch, Citi och Evercore.

Det totala transaktionsvärdet som Bank of America Merrill Lynch var rådgivare vid när det gäller exits och utköp uppgick till 116 860 miljoner dollar. Transaktionsvärdet där Citi var anlitade uppgick till 91 156 miljoner dollar. Transaktionsvärdet där Evercore var anlitade uppgick till 87 601 miljoner dollar.

På listan bland de största europeiska transaktionerna toppar Abbvies köp av Allergan där transaktionsvärdet uppgick till 86,3 miljarder dollar. 

EQT partners ingick i ett konsortium tillsammans med Abu Dhabi Investment Authority och förvärvade Nestle Skin Health för 10,1 miljarder dollar, vilket gjorde att det svenska riskkapitalbolaget hamnade på plats fyra i Europa rörande de största transaktionerna.

I Europa var det Goldman Sachs, Morgan Stanley och JP Morgan som var rådgivare vid de största transaktionerna. Transaktionsvärdet för Goldman Sachs i Europa uppgick till 300 580 miljoner dollar, vilket var 23,6 procent lägre än samma period i fjol.

Transaktionsvärdet för Morgan Stanley i Europa uppgick till 244 558 miljoner dollar, vilket var 25,5 procent lägre än samma period i fjol.

Transaktionsvärdet för JP Morgan i Europa uppgick till 228 744 miljoner dollar, vilket var 29,6 procent lägre än samma period i fjol.

PWC, Deloitte och KPMG är rådgivarna som toppar den europeiska listan över antal transaktioner. PWC anlitades vid 242 transaktioner, Deloitte anlitades vid 209 transaktioner och KPMG vid 170 transaktioner. Detta var betydligt färre transaktioner än under fjolåret då PWC anlitades vid 256 transaktioner, Deloitte vid 279 transaktioner och KPMG vid 213 transaktioner.

Även i Sverige toppar Goldman Sachs, Morgan Stanley och JPMorgan League Tables över störst värde på transaktionerna.

Goldman Sachs klättrande från fjolårets tredje plats till första plats med transaktioner till ett värde om 27 880 miljoner dollar, vilket var drygt dubbelt så mycket jämfört med året innan då transaktionsvärdet uppgick till 13 806 miljoner dollar.

Morgan Stanley klättrande från plats 10 till andra plats med transaktioner till ett värde om 21 949 miljoner dollar, vilket var betydligt högre värde om under fjolårets då transaktionsvärdet uppgick till 7 030 miljoner dollar.

JP Morgan klättrande ett steg till tredjeplats med transaktioner till ett värde om 20 982 miljoner dollar, vilket var 56,9 procent högre än året innan.

PWC, Deloitte och EY toppar listan över flest transaktioner i Sverige.

PWC deltog vid 34 transaktioner, Deloitte vid 26 och EY vid 18 transaktioner.

All data är baserad på transaktioner över 5 miljoner dollar och finns i Mergermarkets M&A-databas. 

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in