Finans Nyhet

Goldman Sachs bra för sina anställda

Publicerad

De företag som är bäst för sina anställda är också de som ger mest tillbaka till sina investerare. Och av de arbetsplatser de anställda gillar mest är 40 procent privata och familjeägda. Många företag har dessutom en historia på minst 100 år bakom sig.

– Företag som funnits under lång tid har starka värderingar som resulterar i att de anställda behandlas väl, säger Milton Moskowitz, som lanserade den första rankingen av de företag som är bäst att arbeta på 1984, till New York Times.

På listan över de amerikanska företagen är det endast fyra företag som funnits bland de 100 bästa de senaste 21 åren; Goldman Sachs, aktiemäklaren AG Edwards, skokedjan Nordstrom och Gore-Tex-tillverkaren WL Gore.

Investmentbanken Goldman Sachs reserverade omkring en femtedel av aktierna för de anställda när det börsnoterades. Och bankens sekreterare sägs vara de bäst betalda på Wall Street.

Annons

När det gäller familjeföretagen är Nordstroms – som började som en skokedja – ett exempel. Familjen kommer ursprungligen från Sverige och jobbar fortfarande i företaget, även om det inte längre är privatägt.

– De svarar själva i sina telefoner, säger Milton Moskowitz till New York Times.

Och SC Johnson, som tillverkar bland annat Glade air freshener, gick ett steg längre i slutet av 1980-talet. Då flögs samtliga 400 brittiska anställda till huvudkontoret i Wisconsin, för att fira jul med de amerikanska medarbetarna. Allt för att de skulle känna sig som en del av företagsfamiljen.

Annons

Sedan 1984 har antalet företag med glada anställda ökat. Då trodde Moskowitz knappt att det fanns 100 företag att fylla listan med.

– Men det har varit uppmuntrande och intressant att se förändringarna, säger han till New York Times.

Annons