Finans Nyhet

Godkänt för Portugals auktion

Publicerad

Landet sålde i dag tioåriga statsobligationer för 599 miljoner euro. ”Det blev en hyfsad auktion”.

– Det blev en hyfsad auktion och det är ungefär vad man kunde ha väntat sig. Och att nivån på tioårsräntan var lägre än i november är naturligtvis positivt. Samtidigt är det en allmän uppfattning att ECB har förmodligen varit inne och intervenerat ganska mycket de föregående dagarna. Det kan ha underlättat för emissionen att ECB lyft av ganska mycket portugisisk risk från marknaden, säger Elisabet Kopelman, analytiker på SEB.

Räntorna på de tioåriga obligationerna sjönk till 6,72 procent, ned från 6,81 procent i den senast föregående auktionen. Treårsräntan lyfte samtidigt från 4,04 till 5,40 procent.

Euron pressades ned mot 8:85 kronor per euro och 1:30 dollar per euro omedelbart efter siffrorna.

Annons

Inför auktionen sjönk dock räntetrycket mot såväl Portugal som mot Spanien, Belgien och Italien – de fyra länder som efter fjolårets stödpaket till Irland och Grekland just nu är mest finansiellt pressade i eurozonen.

Det blev ingen omedelbar marknadsreaktion när siffrorna från auktionen kom ut. Det redan hårda räntetrycket mot Portugal bestod.

Räntan på Portugals tioåriga obligation på andrahandsmarknaden låg kvar under 7 procent efter auktionen.

Annons

Per erbjuden tioårig obligation fick Portugal in 3,2 bud, medan treåringen attraherade 2,6 bud per erbjuden obligation. Efterfrågan på de tioåriga obligationerna var därmed större än i den senast föregående auktionen av portugisiska statspapper med samma löptid. För treåringen sjönk efterfrågan något.

Det är inte aktuellt att med nedskrivningar, som skulle slå mot obligationsinnehavare, få ned skuldbergen i eurozonen, enligt EU-kommissionären Olli Rehn.

– En omstrukturering av grekiska skulder, eller av något annat eurolands skulder, skulle få så allvarliga och negativa konsekvenser genom smittoeffekter att vi inte vill gå den vägen. Och vi kommer inte att bli tvungna att gå den vägen, sade Rehn på en konferens i Bryssel på i dag.

Annons
Annons