Glocalnet i bloggskandal

De 16 finalisterna i Rix FM:s bloggtävling skulle belönas med gratis mobilt bredband från Glocalnet under ett år. Men något hände.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2009-01-20

Det är först efter en och en halv månad, ett kritiskt blogginlägg från vinnaren, samt fråga om saken från Realtid.se, som priset verkligen delas ut.

Det var i höstas som radiokanalen Rix FM och Glocalnet anordnade bloggtävlingen "Blogg-SM", där förstapriset var en minidator och de 16 finalisterna skulle få varsitt mobilt bredband under ett år från Glocalnet. Omkring 4.500 bloggar nominerades.

Finalen hölls i början av december: vinnaren och andrapristagaren bjöds in till studion, där de fick ta emot varsin dosa. Övriga 14 finalister fick, trots löftet från Glocalnet, ingenting.

Vinnaren av bloggtävlingen, krönikören och pr-konsulten Klaus-Peter Beiersdorf (vars farfarsfars kusin grundade Beiersdorf; själv är han inte aktieägare), är upprörd å sina medtävlares vägnar och författade på torsdagen ett blogginlägg där han är starkt kritisk mot Glocalnet, rubricerat "Glocalnet: Ni kan dra åt helvete!"

– I mitten av december kontaktade jag Glocalnet i egenskap av pr-konsult och påpekade för dem hur osmart det var att agera så här mot just en massa bloggare: det kommer ju skrivas om det, säger Klaus-Peter Beiersdorf till Realtid idag.

– Det kan ju inte vara så svårt att posta några dosor.

Han uppger att han kontaktade dem å sina medtävlares vägnar eftersom han blev så "jävla förbannad", och eftersom han tidigare haft negativa erfarenheter av just telekombolag.

Medtävlarna drog sig för att själva skriva om saken, säger han, av rädsla för att bli betraktade som dåliga förlorare. Så till slut tog han själv upp saken. "Det ni gjort är lägre än lågt", skriver han bland annat om Glocalnet, apropå företagets kampanjer som anspelar på de låga priserna.

Är du som pr-konsult (Beiersdorf driver "omnikommunikationsbyrån" Be United) inte rädd att agera så här mot en potentiell kund?

– Nej, inte när de sköter det så här dåligt.

När Marcus Adaktusson, presschef i Sverige på Glocalnets ägare Telenor, blir uppringd av Realtid.se på torsdagkvällen ber han att få sätta sig in i ärendet. På fredagförmiddagen, fem minuter efter Realtid.se:s intervju med Klaus-Peter Beiersdorf, mailar Adaktusson följande:

"Modemutskicken har blivit försenade, vilket bara är att beklaga. Vi var i kontakt med vinnarna före jul och meddelade då att utskicken blivit försenade. De går ut nu i dagarna, ihop med en förklaring, och vi kommer lägga på en extra månads gratis surf i priset som kompensation för förseningen (alltså 13 månader istället för 12)."

Platsannonser

Logga in