FinansNyhet

Globala indexfonder dominerade

Publicerad

Aktiefonder stod för 60 procent av alla fondköp hos Nordnet under 2019. Och allra flest sparkronor gick till globala indexfonder.

Camilla Jonsson

Köp i globala aktiefonder dominerade fondåret 2019. Anledningarna till det är två. Dels har den globala aktiemarknaden gått väldigt bra, med en uppgång för MSCI World på 27 procent räknat i dollar. Dels har den svenska kronan varit så svag att fonder som investerar i utländska aktier har fått mer tillbaka i kronor för varje dollar de köper fondandelar för.

– Det har gjort att världsindex räknat i kronor är upp med 34 procent, och det har naturligtvis sparare i globalfonder tjänat på. Globalfonder har köpts i hög utsträckning under hela året, även i de ganska tvära dippar vi periodvis har haft, säger Nordnet sparekonom Frida Bratt i en skriftlig kommentar.

Indexfonder dominerar totalt i köptoppen 2020. Av de tio mest nettoköpta fonderna hos Nordnet är sju av dem indexfonder.

Annons

Däremot har lite smalare fonder, särskilt småbolagsfonder, sålts av under året. Den fondkategori som gått allra bäst i år är IT-fonder. MSCI New Technology är i kronor räknat upp med över 50 procent i år.

– En viktig förklaring är kursrusningar i de amerikanska IT-jättarna, så som Alphabet, Apple och Facebook. En annan är, återigen, den svaga svenska kronan som gör att IT-fonderna, som till stor del består av amerikanska bolag noterade i dollar, har boostats för svenska sparare.

2019 blev också det bästa året på tio år för dem som sparar i fonder.  Endast en svensk aktiefond har backat under året. IT, USA och svenska småbolag ligger i topp.

Annons

– En viktig förklaring till den stora uppgången är att startpunkten var låg eftersom aktiemarknaderna backade under hösten 2018, säger Jonas Lindmark, analyschef på fondanalysföretaget Morningstar till TT.

Den enda aktiefond som marknadsförs i Sverige och som har backat under 2019 heter Tundra Pakistan, ned med nära 18 procent. Den ryckiga pakistanska ekonomin är en trolig förklaring till fondens dåliga utveckling.

Jonas Lindmark nämner kategorierna IT, USA och svenska småbolag som starka kort under 2019.

Annons

Under november ökade den samlade fondförmögenheten i Sverige med 70 miljarder kronor och vid slutet av november nådde den 4 941 miljarder kronor, den största samlade fondförmögenheten hittills, enligt Fondbolagens förening.

Mest handlade fonder bland Nordnets kunder under 2019:

Mest köpta                                                          Mest sålda

Spiltan Aktiefond Investmentbolag                    Didner & Gerge Aktiefond Sverige

Länsförsäkringar Global Index                           Principal Emerging Markets Equity Fund

Länsförsäkringar Tillväxtmarknader Index        Didner & Gerge Small & Micro Cap

Robur Access Asien                                            Öhman Realräntefond

Spiltan Räntefond                                                Sverige Gladiator

SPP Aktiefond Global                                         Lannebo Europa Småbolag

AMF Räntefond Lång                                         Delphi Nordic

Core Ny Teknik                                                   Öhman Sverige Hållbar

DNB Global Indeks                                             Godfond Sverige & Världen

SPP Aktiefond USA                                            Simplicity Norden

Annons