Annons

Annons

Getinge säljer del av stämda dotterbolaget

Det Göteborgsbaserade medicinteknikbolaget Getinge säljer den biokirurgiska delen i det amerikanska dotterbolaget Atrium Medical. Dotterbolaget är inblandat i en stor skadeståndsprocess rörande 900 stämningar i USA och Kanada.

Den biokirurgiska delen i det stämda dotterbolaget Atrium Medical säljs. Köpare är HJ Capital 1, moderbolag till Secqure Surgical Corporation,  som är ett globalt medicinteknisk företag.

Affären förväntas slutföras under fjärde kvartalet i år och är villkorat av sedvanliga myndighetsgodkännanden. Försäljningen i den biokirurgiska verksamheten uppgick 2017 till cirka 128 miljoner kronor.

Avyttringen av biokirurgiverksamheten är en carve-out från Atrium Medicals verksamhet. Atrium Medical köptes av Getinge 2011 för 680 miljoner dollar.

Annons

Annons

“Försäljningen kommer inte att ha någon väsentlig finansiell inverkan på resultat eller finansiell ställning”, skriver Getinge i ett pressmeddelande. 

Försäljningen exkluderar ansvar för de skadeståndskrav som rör Atrium Medical och som Getinge kommunicerade under söndagskvällen, men eventuella framtida skadeståndsanspråk tas över av köparen från och med datumet som försäljningen slutförs.

I söndags meddelade Getinge också att bolaget reserverar 1,8 miljarder kronor för förväntade skadeståndskrav som rör Atrium Medicals kirurgiska nätimplantat. Samtliga krav bestrids och några negativa domar mot Atrium Medical har inte meddelats, enligt Getinge.

Reserveringen på 1,8 miljarder kronor för stämningarna i USA och Kanada, som 900 patienter står bakom, kan jämföras med Getinges rörelseresultat för helåret 2017 som uppgick till drygt 1,5 miljarder kronor.

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons