Genii förtegna om bud på Saab

UPPDATERAT Investmentbolaget Genii Capital ska ha träffat svenska regeringen och presenterat sina Saab-planer. Själva vill Genii inte säga något när Realtid.se ringer.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2010-01-07

Det blir ett tredje uppdaterat bud på Saab från den holländska sportbilstillverkaren Spyker Cars under torsdagen, rapporterar Dow Jones nyhetsbyrå: Luxemburgbaserade investmentbolaget Genii Capital rapporteras ge sig in i leken.

Några detaljer om budet lämnas inte ännu. Victor Muller uppges inte känna till om Spyker är den enda budgivaren.

Enligt Spykers talesperson, Mike Stainton, har GM satt klockan 17 i Detroit, det vill säga klockan 23 i Sverige, som gräns för att ta emot förnyade bud. Det beskrivs som Saabs allra sista chans. Om GM inte anser att något bud håller fortsätter avvecklingen, som beslutades redan den 18 december.

Hur länge intressenter, Saab-anställda och alla andra berörda får vänta på GM:s slutliga dom är oklart. En del uppgifter pekar mot att det blir under fredagen, men det kan bli både tidigare och senare.

– Vi vet inte när GM ska svara eller ge någon reaktion på buden, säger Mike Stainton till TT.

Han vill inte kommentera GM-chefens uttalande om att man ännu inte fått se någon tydlig finansiering.

– Jag kan inte säga något om vare sig finansiering eller ägarbild.

Förutom budet från Spyker ska även Luxemburgbaserade investmentbolaget Genii Capital vara på väg att sig in i leken, rapporterar Dagens Arbete på nätet.

Tidningen citerar en anonym källa med insyn i Geniis planer. Källan beskrivs som en svensk entreprenör som har jobbat med Saabaffären i över ett år.

– Det tar tid att få alla bitar på plats, säger källan.

Genii Capital har träffat den svenska regeringen och berättat om planerna.

Enligt källan ska Genii Capital vara en finansiellt stark ägare som dessutom har starka partners. Vilka de är avslöjas inte.

Genii Capital har både en hemsida och svarar i telefon. Men det finns ingen ansvarig på plats som kan kommentera uppgifterna om Saabintresset – varken i dag eller i morgon, hälsar växeltelefonisten till TT.

Enligt hemsidan är Genii Capital ett privat investmentbolag som är verksamt i Nordamerika, Europa och Asien. Bolaget har specialiserat sig på att förverkliga innovativa idéer inom varumärkeshantering, teknologi, underhållning och bilindustrin.

Så sent som i mitten av december offentliggjorde Genii Capital att man köpt in sig i Renaults Formel 1-team.

Realtid.se når Bertrand Manhe, investment manager på Genii-Capital, under torsdagseftermiddagen. Han är förtegen och vill inte vare sig bekräfta eller dementera några planer på bud på Saab.

Hemsidan saknar telefonnummer och är knapphändig vad beträffar vilka personer som arbetar på eller med Genii-Capital – Manhes namn och nummer hittar Realtid.se via uppgifter om vem som är registrerad som sajtansvarig.

Finns det någon svensk involverad i Genii-Capital?

– Genii är ett privat företag och därmed är aktieägarna inte offentliga, säger Manhe och förklarar att all information som inte finns på hemsidan är hemlig.

TT/Realtid.se

Platsannonser

Premium för 199 kr i sommar
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in