- Publicerad
- Uppdaterad
Ledarna för europeiska riskkapitalbolag ska presentera gemensamma riktlinjer för branschens tuffaste kritiker i EU-kommissionen nästa vecka.
Helene Rothstein
Svenska Riskkapitalföreningen är medlem i den europeiska branschföreningen EVCA, European Private Equity & Venture Capital Association.
I september förra året lämnade EU-parlamentet över två motioner till EU-kommissionen som nämner sex områden där det anses att ökad lagstiftning behövs för den europeiska riskkapitalbranschen.
Javier Echarri, generalsekreterare för EVCA säger nu enligt Financial Times att industrin ska kombinera delar av den nationella, regionala och internationella riktlinjer till en enda paneuropeisk uppförandekod för industrin.
– Det är komplicerat, med alla skillnader mellan olika länder och normer vi har i Europa, men vårt mål är att samla allt detta tillsammans.
Under Riskkapitaldagen som anordnades i Stockholm jämförde han riskapitalmarknadernas olika förutsättningar i Europa.
– Norden tillhör de mest välutvecklade länderna i Europa när det gäller private equity, sa han.
– Investeringsnivån är stabil och det råder en harmoni med den övriga ekonomin i länderna. Det är en helt annan situation än den vi ser till exempel i Tyskland.
Nu säger han till Financial Times att den nya EVCA-koden även ska ta FN: s principer för ansvarsfulla investeringar i beaktning. Dessa principer lanserades förra veckan av det Washington-baserade rådet Private Equity Council.
Detta riskkapitalråd företräder 13 stora utköpsbolag som Blackstone, Kohlberg Kravis Roberts, Carlyle och TPG Capital och ska tillsammans se över områden såsom miljö, hälsa, säkerhet och sociala riktlinjer.
Företrädare för utköpsbolagen har krävt att industrin ska ägna större uppmärksamhet åt icke-finansiella frågor eftersom kreditkrisen har gjort livet svårare för uppstartsbolagen inom private equity-sektorn.
Samtidigt har många inom private equity börjat lyssna på aktieägarnas önskemål om att snygga till bilden av riskkapitalbolagen.
I takt med att regeringarna blir allt mer delaktiga i den finansiella sektorn, blir även buy-out- chefer mer lättmottagliga för politiska överväganden.