Finans Nyhet

Gazprom köper Yukos

Publicerad

Det statliga ryska oljebolaget Gazprom säger sig nu vilja bjuda på krisföretaget Yukos viktigaste dotterbolag, produktionsbolaget Yuganskneftegaz.

Produktionsbolaget står för 60 procent av Yukos totala produktion och ska, som Realtid.se tidigare rapporterat, auktioneras ut den 19 december. Utropspriset är 8,6 miljarder dollar.

Yuganskneftegaz pumpar dagligen upp 1 miljon fat olja.

Anledningen till auktionen är att moderbolaget Yukos är skyldiga den ryska staten 20 miljarder dollar i obetalda skatten.

Annons

Gazprom har redan tidigare pekats ut som en möjlig uppköpare då de anses stå den ryska ledningen nära. Kritiker ser hela processen som ett sätt för president Putin att förstatliga Rysslands mest lönsamma oljebolag.

Vd ska återvända

Yukos ledning flydde landet i förra veckan då de ansåg att deras säkerhet inte kunde garanteras efter att den ryska staten genomfört flera husrannsakan hos toppcheferna i företaget. Yukos före detta vd Michail Chodorkovskij sitter redan anhållen och inväntar en rättegång.

Företagets nuvarande vd Steven Theede säger sig vilja återvända till Ryssland, rapporterar Forbes i sin nätupplaga.

Annons

– Jag har inte någon anledning att frukta något i nuläget, säger Steven Theede till tidningen.

Enligt Steven Theede är skattekraven bara en ursäkt från regeringens sida.

– Jag vet att det i grunden inte handlar om skatter. Vad det egentligen handlar om har jag dock ingen aning, säger han till Forbes.

Annons
Annons