FinansNyhet

Gav semesterlön i småmynt: ”Älskar ÖÄ 1269-11”

Här häller vd för Mark Team i Väst över 15 888 kronor i småmynt, pengar som sedan betalades till en anställd. Foto: Skärmavbild från Facebook
Publicerad

En hink med 16 000 kronor i småmynt var vad en anläggningsarbetare fick i semesterlön från sin arbetsgivare efter en uppgörelse med facket Seko.

Anders Frick

”En liten uppgörelse med Seko bara. Blir finfint detta.” Så skrev vd för Mark Team i Väst på Facebook innan han publicerade en film på Facebook där det går att se hur han häller över 15.888 kronor i en smutsig murarhink, något som GP var först med att rapportera.

Pengarna fick sedan en av hans anställda efter att den anställde vänt sig till facket, då han inte hade fått ut sin semesterersättning. Mark Teams vd kom överens med facket om att betala ut semesterersättning, men inte i vilken form.

Intill filmen på Facebook har vd:n skrivit ”Älskar ÖÄ 1269-11”, vilket syftar på ett avgörande i Svea hovrätt där rätten konstaterade att alla som tar emot pengar är skyldiga att acceptera de lagliga betalningsmedlen, det vill säga också kontanter.

Annons

GP konfronterar företagaren och frågar om han redan hade mynten liggande, och får då följande svar:

– Nej. Men det var det jag hade. Han ville ha 16 000 och jag skulle göra rätt för mig, säger vd:n.

GP: Och du tycker att du gjorde rätt för dig på det sättet?
– Ja, det gjorde jag. Absolut. Han fick ju sina pengar, säger vd:n.

Annons

Niklas Rydh är ombudsman på Seko och den som hjälpte att få den anställde att få sina pengar:

– Förstår du att man lägger ned den kraften på att växla in en sådan summa i mynt!? Jag har under mina 22 år som ombudsman aldrig varit med om ett så dåligt beteende, säger Niklas Rydh till GP.

 

Annons
Annons