Finans Nyhet

Gardell: Nordeas situation är annorlunda

Publicerad
Uppdaterad

Christer Gardell anser att Nordea har legat steget före sina nordiska konkurrenter när det gäller att stärka arbetet mot penningtvätt. EBM utreder misstänkt insiderbrott i rederibolag och Danske bank lanserar sparrobot. Det är en del av innehållet i onsdagens morgonsvep.

Sara Johansson

Gardell: Nordeas situation är annorlunda
Nordeas storägare Christer Gardell, som äger 2,3 procent av aktierna i banken, har fortsatt förtroende för Nordea efter anklagelserna om penningtvätt.
– Nordeas situation är mycket annorlunda jämfört med Danske Banks, säger han till TT.
Han har förtroende för hur Nordea hanterar penningtvättsfrågor.
– Arbetet med att återupprätta bankens förtroende började redan för flera år sedan. Nordea har legat steget före sina nordiska konkurrenter när det gäller att stärka arbetet mot penningtvätt, säger han till TT.
Han anser dessutom att Nordea-aktien är undervärderad på marknaden då konkurrenterna värderas 35 procent högre än Nordea. Sedan sommaren 2017 har bankaktien rasat 37 procent.
– Vi tycker att aktien är för billig, säger Christer Gardell till nyhetsbyrån.

Andersson: Obefintligt reformutrymme
Finansminister Magdalena Andersson drar ned förväntningarna inför vårbudgeten,. Hon menar nämligen att M- och KD-budgeten har ätit upp reformutrymmet, enligt TT.
– Vi har varit vana vid att det finns reformutrymme när vi kommer till budgetarbetet, men här tog de reformutrymmet i anspråk. Dessutom var den stora reformen 20 miljarder i skattesänkningar som inte går att reversera, säger hon och syftar på bland annat jobbskatteavdraget och höjd brytpunkt för att betala statlig skatt.
– Reformutrymme är ingenting som vi kan prata om i den här produkten. Sedan kommer vi naturligtvis att arbeta för att hitta finansiering för reformer.
Regeringen ska enligt uppgift till TT presentera satsningar på cirka 4,5 miljarder varav ungefär hälften ska gå till miljö och klimat.

EBM utreder misstänkt insiderbrott i rederibolag
Viking Supply Ships AB meddelade sent i går kväll att bolaget har informerats om att Ekobrottsmyndigheten utreder misstänkta insiderbrott avseende handel i bolagets aktier, som ska ha utförts av flera personer. Av pressmeddelandet framgår det att ingen av personerna är nuvarande ledande befattningshavare eller anställda i VSS-koncernen, men bolaget har informerats om att en tidigare anställd hos bolaget finns med på listan över misstänkta personer. Bolaget poängterar att man har kontakt med Ekobrottsmyndigheten och avser att fullt ut samarbeta i utredningen.

Annons

Svenska Kyrkan kan sälja bankaktier
Svenska kyrkan, som äger aktier i både Swedbank och Nordea, vid årsskiftet värda 39 miljoner kronor för Swedbank, och 35 miljoner kronor för Nordea, utesluter inte försäljning av aktierna efter penningtvättsmisstankarna, enligt TT.
Svenska Kyrkans finanschef Anders Thorendahl uppger att kyrkan har träffat Swedbank som lovat att förse kyrkan med information framöver. Kyrkan har ännu inte hunnit träffa Nordea, men det kan bli så att kyrkan även vill träffa Nordea för att få veta mer.
Efter avslöjandena om Telias affärer i Uzbekistan sålde Svenska kyrkan alla sina Teliaaktier 2013.
Thorendahl utesluter inte att det bli samma sak för bankaktierna, om misstankarna visar sig vara sanna.
– Jag vill inte utesluta det. Vi har alltid den möjligheten. Men det är för tidigt att säga ännu, säger Anders Thorendal till TT.

Adlibris vd tvingas sluta
E-handlaren Adlibris gjorde en förlust på 125 miljoner kronor under 2018, jämfört med vinsten om 31 miljoner kronor föregående år. Nu får vd:n Johan Kleberg lämna bolaget, enligt Svensk Bokhandel.
– Det är helt enkelt så att jag och bolagets ordförande har olika syn på verksamheten framåt. Då är det naturligt att jag slutar, säger Johan Kleberg till sajten.
Bolagets ordförande Tomas Franzén kliver nu in som tillförordnad vd i Adlibris.
På Svensk bokhandels fråga om han får sparken säger Johan Kleberg;
– Det är inte mitt initiativ. Jag har haft en ganska tydlig vision för Adlibris, med kunderbjudande och positionering och jobbat mot den. Nu är vi mitt i den stora omställningen. Min bild är att det är helt avgörande att driva den omställningen snabbt. Styrelsen och dess ordförande har en helt annan syn på det. Då är det klart att man ska sluta.

Danske Bank lanserar sparrobot
Danske Bank lanserar den nya sparroboten June. ”June ger en personlig rekommendation på ett sparande som utgår från varje persons ekonomi och förutsättningar”, framgår det av pressmeddelandet.
Man behöver heller inte vara kund i Danske Bank sedan tidigare för att starta upp ett sparande i June.
– June är en del av vår satsning att utöka vårt erbjudande inom digitala investeringslösningar. Vi vet att det finns ett behov av sparprodukter där kunder själva kan hantera sitt sparande och sin dagliga ekonomi. Förhoppningen är att fler ska komma igång med ett sparande och på ett enkelt och visuellt sett följa utvecklingen av sitt sparade kapital, säger Martin Hagman Affärsutvecklingschef Wealth Management på Danske Bank Sverige
June kostar årligen 0,59 procent. Minsta investering är 100 kronor.

Annons

Storägare överväger att sälja hela innehavet i Hemfosa
Kåpan Pensioner överväger att sälja upp till cirka 8,5 miljoner aktier, motsvarande hela innehavet, i fastighetsbolaget Hemfosa, enligt ett pressmeddelande.
ABG Sundal Collier och SEB har fått uppdraget att undersöka möjligheterna till en placering av aktierna. Priset ska sättas via en så kallad accelererad bookbuilding-process. 
Posten motsvarar cirka 4,8 procent av aktiekapitalet och lite mer än 5 procent av rösterna. Posten är värd cirka 680 miljoner kronor. 
Efter Swedbank Robur var Kåpan näst största ägare i Hemfosa i slutet av januari, enligt DI

Annons