Finans Nyhet

FT: Credit Suisse ber investerare att förstöra dokument kopplade till oligarkers yachtlån

Taggar i artikeln

Credit Suisse Ryssland
Credit Suisse, Financial Times, RysslandCredit Suisse, Financial Times, Ryssland
Publicerad

Enligt Financial Times har den schweiziska banken Credit Suisse bett hedgefonder och andra investerare att radera information relaterad till de allra rikaste kunderna.

Realtid.se

Banken ska ha specificerat för investerare att radera information som kan dokumentera lån som har beviljats ​​i samband med köp av ”privatjetplan, yachter, fastigheter och/eller finansiella tillgångar”, enligt Financial Times. Breven skickades samma vecka som USA, Storbritannien och EU lanserade en rad nya sanktioner mot Ryssland på grund av invasionen av Ukraina.

I brevet framhåller banken att begäran kommer som svar på ett antal Credit Suisse-läckor till media, skriver FT.

På måndagen meddelade Schweiz, landet med en lång tradition av politisk neutralitet, att man följer EU:s sanktioner mot Ryssland.

Annons

CNBC har granskat yachttrafiken via övervakningssystemet Marine Traffic som visar att minst fyra oligarkiägda jätteyachter rör sig mot Montenegro och Maldiverna. Den senare har inga utlämningsavtal med USA, vilket Dagens Näringsliv har uppmärksammat.

Yachterna, enligt CNBC, har flyttats av rädsla för att bli beslagtagna i samband med västerländska sanktioner. Biden-regeringen har redan meddelat att nästa steg i sanktionerna är att slå mot oligarkernas lyxutgifter, såsom yachter.

Vagit Alekperov, president för Rysslandsbaserade Lukoil, är en av dem som seglar sin yacht till Montenegro, enligt Marine Traffic.

Annons
Annons