Riskkapital

FSN Capital får godkänt att bilda stor IT-koncern

FSN Capital får godkänt från Konkurrensverket om förvärv av Orango, Ecraft och Fellowmind. Gemensam omsättning på IT-gruppen blir 125 miljoner euro, motsvarande drygt 1,3 miljarder kronor.

Uppdaterad 2019-11-27
Publicerad 2019-11-27

FSN Capital får nu godkänt från svenska Konkurrenverket att förvärva och slå samman tre bolag för att bilda en stor IT-koncern. FSN Capital vände sig till Konkurrensverket för att anmäla tre transaktioner som ska ses som en enda koncentration, uppger riskkapitalbolaget i anmälan till myndigheten.

Förvärvet görs genom den femte fonden, FSN Capital V, som har ett geografiskt fokus över Nordeuropa med fokus på uppköp av medelstora företag. Fondstorleken är 1 miljard euro, motsvarande cirka 10,6 miljarder kronor. Största investerare i fonden är pensionsfonder, family offices och försäkringsbolag.

Den nya gruppen ska specialisera sig på Microsoft Business Applications och Digital Workplace. Av anmälan till myndigheten framgår det att bolagen erbjuder olika typer av affärssystem som vanligen är baserade på en plattform från någon av de större leverantörerna på området såsom SAP SE, Microsoft eller Oracle, och utgörs av en samling applikationer som integreras övergripande inom ett företag eller en organisation för hantering av information och automatisering av processer inom ekonomi, kundinformation, processövervakning eller logistik.

”Systemen är alltså beroende av ett fungerande samspel i ett företags eller en organisations IT-miljö”.

FSN Capital V bedriver redan sedan tidigare verksamhet på marknaden för IT-tjänster genom portföljbolaget Nordlo Holding och dess dotterbolag. Både de förvärvade bolagen samt Nordlo är så kallade Microsoft partners, vilket betyder att de har rätt att marknadsföra, sälja och implementera Micrsofts system. Bolagens erbjudanden skiljer sig dock åt och konkurrerar därmed inte med varandra, framgår det av anmälan.

Det framgår även av skriften till Konkurrensverket att denna företagskoncentration även kommer att anmälas till finska och tyska konkurrensmyndigheterna. 

Den gemensamma omsättningen på den sammanslagna IT-gruppen blir 125 miljoner euro, motsvarande drygt 1,3 miljarder kronor.

Fonden FSN Capital V äger även bland annat Bygghemma Group, Nordlo och Sneakersnstuff.

I och med förvärv och sammanslagning har IT-gruppen tillsammans 1 000 anställda i fyra europeiska länder. Visionen, enligt ett pressmeddelande är dock att bli en ”multinationell arbetsstyrka på 2 500 personer”. 

Rådgivare till FSN Capital vid denna transaktion var Baker & McKenzie, HDR Partners, KPMG, Bain & Company, JLT och Implement Consulting Group.

Platsannonser