Finans Nyhet

Frisedel efter bara 44 dagar

Publicerad

Lumpen lärde Günther Mårder ifrågasätta auktoriteter.

Aktiespararnas vd Günther Mårder är känd för att ställa trixande börsbolags-chefer mot väggen.

Nu kan Realtid.se berätta att han redan som värnpliktig 19-åring visade prov på samma takter.

Günther Mårder kallades in som gruppbefäl vid Amf 1 i Vaxholm 2001. Bara 44 dagar efter inryckningen fick han frisedel.

Annons

– Jag skrädde sällan orden och det har ingen positivt effekt i byråkratiska miljöer där man förväntas respektera ordningar. Nu har jag i stället i uppdrag att ifrågasätta ordningar och på det viset var lumpartiden ändå en viktig erfarenhet, säger Günther Mårder.

Hos Pliktverket står det att han fick lämna tjänsten på grund av hälsoskäl. Enligt Lars Carlander vid Pliktverket var det vanligt att man skrev så även om det ofta rörde sig om andra orsaker. Günther Mårder sticker inte under stol med vad som hände:

– Det stämmer att jag fick sluta långt i förväg. Detta skedde i ren besvikelse över hela Försvarsmakten och dess bristande förmåga att hantera information. Det var skillnad på vad man lovade vid Pliktverket och vad det sedan blev av i verkligheten, säger han.

Annons

Han hävdar att han blev lovad att bli gruppbefäl med placering som båtchef, men när han väl skulle genomföra sin militärtjänstgöring visade det sig att han i stället fick bli ansvarig för en granatkastarpluton. Då var måttet rågat.

Bakgrunden till hela bråket var man hade påbörjat nedmonteringen av verksamheten hos Amf 1 vilket påverkade de värnpliktigas placering och sysslor:

– Det är en jäkla skillnad på att vara båtchef jämfört med att leda en granatkastarpluton. Och det var inte bara jag, utan många med sig som var besvikna och valde att lämna hela bygget, säger Günther Mårder.

Annons

I vanliga fall brukade försvaret hota med att den som inte skötte sig riskerade att omplaceras, men i Günther Mårders och flera av hans kompisars fall slapp man omplacering.

– Jag uppskattar att det var uppemot fem till tio procent av de cirka 200 som rykte in som försvann relativt omgående.

Det hela slutade med att han formellt fick frisedel och placerades i utbildningsreserven. Därefter gick han vidare till att bli snickarlärling.

Karriären i Aktiespararna hade han redan innan dess inlett med ett medlemskap i Unga Aktiesparare 1996. Sedan 2009 är han stridbar vd för moderorganisationen.

Var det du som ledde upproret vid Amf 1?

– Jag och många med mig var besvikna, men jag kan inte bedöma om det var jag som fick med mig andra. Jag kan bara konstatera att många slutade fort.

Men du började alltså att ifrågasätta ordningar redan under lumpartiden?

– Ja, skulle du få tag i bilder på mig från lumpartiden skulle man väl kunna säga att jag gick emot den gängse normen om man säger så.

Skulle man rentav kunna få några sådana bilder?

– Haha, nej det får du allt fixa på egen hand i så fall, säger Günther Mårder.

Annons