Frida Bratt sparekonom Nordnet
Frida Bratt, sparekonom, Nordnet. Foto: Nordnet
Börs

Frida Bratt: Risk för att kursrusning frånkopplat från fundamenta försvårar prissättning

Nivåerna för aktier i bland annat Gamestop och AMC är inte hållbara och kan leda till att privatsparare bränner sig på grund av missvisande prissättning, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, till Realtid.

Uppdaterad 2021-01-28
Publicerad 2021-01-28

Aktiekursen i GameStop, BlackBerry, Macy's och AMC, företag som ligger efter vad gäller digitalisering alternativt drabbats hårt av pandemin, har rusat under senaste veckorna i samband med hög blankningsaktivitet. 

– Det är tydligt att den röda tråden i de bolag som just nu upplever detta fenomen är att de ses som förlorare på marknaden, så att de därmed också varit bland de mest blankade, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, till Realtid.

Hon fortsätter:

– Gamestop har exempelvis en affärsmodell som var föråldrad redan innan pandemin. Men visst, i AMC finns ju en pandemikomponent i egenskap av att man är en biografkedja och att biografer är nedstängda nu under pandemin. Men jag skulle säga att såväl Gamestop som AMC snarare är digitaliseringsförlorare, och alltså förlorare på en ostoppbar megatrend. I och med den acceleration av digitaliseringen som pandemin bidragit till har framtidsutsikterna sett minst sagt dystra ut, säger hon.

På frågan om det finns flera sådana företag på marknaden som även de kan bli aktuella för blankning-relaterade kursrally svarar Frida Bratt att det går säkert att hitta fler. Det kan dock bli problematiskt i och med att prissättningen kan bli missvisande, något som riskerar att drabba mindre erfarna sparare.

– Hur som helst riskerar kursrusningar av den här magnituden, som är frånkopplat fundamenta, att utarma förtroendet för marknadens förmåga till korrekt prissättning. Jag hoppas att inte privatsparare, som kanske inte är medvetna om mekanismerna och riskerna bakom, hoppar på och bränner sig. De här nivåerna på kurserna är inte hållbara.

Platsannonser

Nyheter