FinansNyhet

Frida Bratt: Diskussionen har fel fokus

Publicerad

Finansinspektionen borde fokusera på de aktörer som lyfter fram ett begränsat utbud med dyra fonder, anser Frida Bratt på Nordnet om myndighetens önskan att förbjuda fondprovisioner.

Realtid.se

Finansinspektionen vill totalförbjuda kickbacks inom fondbranschen. Det anser Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, är fel fokus.

– Jag tycker att det är viktigt att diskussionen och eventuellt nya regler kring provisioner träffar där provisioner idag är ett problem. Och det är det hos stora pensionsbolag och förmedlare som i rådgivningssituationer lyfter fram ett begränsat utbud med bara dyra fonder för spararen. Det är där intressekonflikter kan orsaka skada för sparare, säger hon till Realtid.

Därför är det olyckligt att diskussionen nu kommit att handla om provisioner på öppna plattformar där sparare kan göra egna val i en ”fondbutik”, anser hon.

Annons

– Finansinspektionen borde kartlägga vilka aktörer som finns i branschen, var problemen med intressekonflikter finns och se till att nya regler träffar där de behöver träffa.

Annons