Frankrike kräver öppen iTunes

<pufftextlänk>Det franska parlamentet har röstat igenom ett lagförslag som innebär att konsumenter som vill ladda ned musik från Apples iTunes ska kunna använda annan teknik än företagets iPod. </pufftextlänk>

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2006-03-22

Apples musikformat ACC, Playstation 2:s spel och Blackberrys e-post är exempel på teknik som lyckats väldigt väl på marknaden. Dessutom har de skapat slutna system där innehåll, hårdvara och service kring tekniken är tajt sammanhållna. Det här vill det franska parlamentet råda bot på.

Nyligen röstade parlamentet igenom ett förslag som skulle kunna innebära en större valfrihet för konsumenterna. Apple, Sony och Microsoft måste dela med sig i deras slutna system. Annars anses de här företagen ha för stor makt.

Apple dominerar nedladdningen av musik i världen. Företaget räknar med att mer än 70 procent av alla betalda nedladdningar av musik sker från deras sajt. Företaget har sålt mer än en miljard låtar sedan starten för tre år sedan.

Om du vill ladda ned musik från Apple måste du i dag ha iTunes. Genom lagförslaget hoppas parlamentet nu alltså att mjukvaran ska fungera för alla musikspelare oavsett källa.

Enligt talesmän från den franska regeringen är iTunes speciellt dominerande i Frankrike. I stort sätt finns det bara en affär på nätet. Därmed stänger Apples internetaffär ute annan teknik och konsumenterna kan inte välja vilken teknik de vill använda för att kunna lyssna på låtarna.

Lagförslaget innebär också att personer som piratkopierar musik eller filmer hemma får böta mellan 38 och 150 euros.

Talesmän från det franska parlamentet tror inte att beslutet kommer att inte få konsekvenser på en gång utanför de franska gränserna. Däremot tror de att det kan leda till att Europa kommissionen kommer att se över reglerna igen framöver.

Beslut om den nya lagen väntas i april.

Platsannonser

Logga in