Annons

Annons

Frankfurt-PAris.jpg

Goldman tittar främst på Paris och Frankfurt inför Bexit. Bildkälla: Pixabay

Frankfurt och Paris blir nya Goldman-hubbar

Paris och Frankfurt blir Goldman Sachs nya Europahubbar efter Brexit. Personal från London och USA ska omlokaliseras till städerna. Men det verkar inte vara spiken i kistan för London. Investmentbanken bygger samtidigt ett nytt gigantiskt europeiskt huvudkontor i den brittiska huvudstaden.

Det rapporterar Bloomberg.

– Vi kommer att ha fler anställda på kontinenten än vi har i dag. Vi närmar oss nu det kritiska ögonblick när vi måste fatta beslut om Goldman ska ha två centran istället för ett, sa investmentbankens vd Lloyd Blankfein till franska tidningen Le Figaro nyligen, utan att nämna några volymer eller siffror.

Han pekade även ut Paris som en trolig placering för många amerikanska medarbetare efter Brexit och lovordade franska presidenten Emmanuel Macrons ansträngningar för att reformera Frankrikes ekonomi.

Annons

Annons

– Det är i hög grad personalen självt som bestämmer vart de föredrar att bo och leva, sa Lloyd Blankfein.

Paris politiker har varit tydliga med att de vill attrahera fler stora finansaktörer till huvudstaden efter Brexit och har redan utlovat sänkt skatt och minskad byråkrati för internationella banker som flyttar sin verksamhet dit. Den franska finanslobby-organisationen Europlace Paris hoppas att staden ska locka till sig totalt 10.000 nya finansjobb efter Storbritanniens EU-utträde.

Frankfurts ansträngningar har skett lite mer i skymundan. Men redan har Citigroup, Morgan Stanley, Nomura och Standard Chartered omlokaliserat en del personal till den tyska finansmetropolen.

Även Goldmans vd Lloyd Blankfein har hyllat Frankfurt. Med glimten i ögat berömde han nyligen stadens mat och väder. Investmentbanken har även flaggat för att den arbetar för att landa ett hyresavtal i en skyskrapa i Frankfurt. Kontoret med en totalyta på 10.000 kvadratmeter skulle ha plats för mellan 800-1.000 Goldman-anställda.  

I dagsläget har Goldman bara 200 anställda på sitt Frankfurt-kontor och ynka 100 i Paris. I London uppgår personalstyrkan istället till hela 6.5000 personer, varav merparten sitter i London.

Goldman är dessutom i färd med att bygga ett nytt Europahuvudkontor i Londonstadsdelen Farringdon i närheten av bankmetropolen The City i hjärtat av den brittska huvudstaden. Goldmans nya europeiska huvudkontor får en totalyta på 850.000 kvadratmeter och ska stå klart år 2019.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons