Helg Nyhet

Från konsultdräkten till köket – möt Realtids kock Lisa Lönner

Lisa LönnerLisa Lönner
Lisa Lönner kommer en gång i veckan bjuda Realtids läsare på härlig mat- och vininspiration.
Publicerad

I morgon, torsdag, är det premiär för Realtids nya satsning, Finrummet. Här kommer Lisa Lönner en gång i veckan bjuda på härliga mat- och vintips.

Camilla Jonsson

Lisa Lönner är civilekonom från Handelshögskolan. Hon arbetar både som matentreprenör och kommunikationskonsult och ägnar sig sedan tio år åt sin passion – matlagning, odling och säsongens inläggningar från skog och mark.

Hemma i sitt professionella kök i villan på Resarö i Stockholms skärgård skapar hon välsmakande anrättningar och bjuder in företag och privatpersoner på fine dining och vinprovningar.

Varifrån kommer ditt matintresse ifrån?
– Från min familj där vi alltid ägnat oss åt vackra och trevliga måltider med sång och spex och ett utpräglat estetiskt intresse för att skapa en stilfull miljö. Släkten kommer ursprungligen från Värmland, landskapet för poeter och konstnärer. Jag är uppfostrad med att det vi gör är ”god stil”, ibland lite av ett problem när man inte kan uthärda ens en juiceförpackning framme etc (min mormor virkade speciella fodral till ölflaskor och smörpaket för de var så fula, på den nivån är vi).

Annons

– När jag var liten var vi ute i snåren och plockade bär, tog hand om vilt som pappa skjutit och dukade till middag. Maten var sann slow food med fransk förebild. Jag stod där bredvid min mamma när hon syltade, saftade, lagade. Och dukade med allehanda vackra dukar, tyger, servetter i olika färger som min mormor hade gjort. Jag kan säga att jag älskade det. Sen var det en akademisk familj så det förväntades studier och karriär. Min utbildning på Handelshögskolan i finansiell ekonomi kommer alltid vara av den största nytta för mig och mitt nätverk och närmaste umgänge är därifrån. Så kombinationen är inte så knasig som den kan tyckas vid första anblick. Ja och förstås…. de som känner mig från Handels vet ju att jag var ”Head of the bar”….

Vad kommer du att bjuda Realtids läsare på?
– Matinspiration för det goda livet. Enkla medel, avancerade medel men alltid med hög kvalitet och respekt för naturen. Det som jag gjort i min restaurang är att bjuda på den ”borgerliga middagen” i modern, uppdaterad fine dining-version. Hemma. Det är lite vad jag vill göra här också. För att hålla nivån högt i det jag gör går jag mycket på vinprovningar, restauranger och reser mycket i syfte att uppleva mat och vin så från detta vill jag dela. Jag är en kräsen besökare så ni får bara det bästa. Det bjuds också på gästkockar, intervjuer och allehanda insikter inifrån den gastronomiska världen…

Vad är det vanligaste felet många gör hemma när det kommer till matlagning?
– De delar inte upp tallriken i ”sektioner” utan ser allt som en rätt. Det är så mycket som går att förbereda och smakar gott. Varje råvara tillagas för sig och sätts ihop till ett snyggare slutresultat. Det är den resan jag gjort när jag gick från amatör till kock. Endast ETT livemoment kan lämnas till sista minuten. I vardagsmatlagningen stoppar man allt i en panna – här separerar vi allt. Finmatlagning görs i olika strukturer och förbereds i delar. Det här brukar jag lära ut i matlagningskurserna och det är otroligt uppskattat. Jag tänkte också att läsarna kan maila in frågor om dukning, plockning, trädgård, matlagning och råvarutips inför sina egna middagar.

Annons

Har du någon favoritråvara som du alltid återkommer till, året runt?
– Ja, det får bli rotselleri. Den är alltid där. Jag odlar den själv och använder alla delar i alla stadier. Den är mustig och står för sig själv. Den går alltid att kombinera utmärkt med kött. Och kött älskar jag ju också.

Vem är din förebild inom kockvärlden?
– Åh, jag har många. Ann-Sophie Pic som tog över sin fars trestjärniga i Lyon, behöll stjärnorna och nu driver ett stjärnkrogsimperium och även levererar unikt snitsig hämtmat i lyxtappning. Jag kommer dela upplevelser från hennes olika restauranger. What a woman! Filip Fastén är en förebild som vann Årets kock så ung och hans smaker känns alltid naturligt rätt för mig och jag inspireras av hans recept. Eftersom jag lider av lätt pyromani så är Niklas Ekstedt och köksmästare Florencia Abella naturligtvis också förebilder. Med flera.

Hur svårt är det att matcha vin med råvara?
– Det är faktiskt svårt. Ibland får man en idé på en provning och så faller det platt i verkligheten. Det finns några lätta klassiska kombinationer som sparris och Riesling, blodigt kött och lagrad Bordeaux, skaldjur och Musacdet sur Lie. Men det sker så mycket kreativt inom vinvärlden just nu så det är omöjligt att veta vilka toner en maträtt plockar fram. Enda metoden är att prova, prova. Jag brukar gå på mina egna smaklökar som är galet känsliga. 

Annons

Bortsett från en examen från Handelshögskolan har Lisa Lönner även gått bland annat Kökschefsutbildningen på Restaurangakademin, utbildning inom Matens kemi och biologi, Grönsaksförädling och Livsmedelshygien. 

Är du färdiglärd som kock nu?
– Färdiglärd blir man aldrig. Jag är i utveckling. När jag startade hade jag två mål för ögonen; White guide och Årets kock. Jag kom in i White Guide och har tävlat i Årets kock och eftersom jag inte ger mig och ska vidare där så känner att jag har mycket kvar att lära. Eftersom jag ofta är ensam kock i min restaurang så gör jag det lite enklare för mig ibland och det blir ibland faktiskt godare om man låter bara naturen styra. Jag är mycket för att allt inte kan se likadant ut för då blir det för mycket svinn – allt ska användas och allt man odlar har olika form. Det är nog det det jag kan lära ut. Men jag ser mig definitivt som kock idag och är stolt över min resa från konsultdräkten till köket. Kock med trädgård och sin egen stil framförallt.

Annons