Juridik Nyhet

Frågetecken kring högräntelån i Cindrigo-sfären

Dan Olofsson, Lars Gullstrand, CindrigoDan Olofsson, Lars Gullstrand, Cindrigo
Dan Olofsson och Lars Gullstrand.
Publicerad
Uppdaterad

Mot löfte om 16 procents ränta och goda säkerheter erbjuds svenska långivare att gå in i ett kanadensiskt-kroatiskt projekt inom geotermisk energi. Bakom erbjudandet står firman ECC som Dan Olofssons och Lars Guldstrands börsaktuella bolag Cindrigo har en option på att köpa upp.

Per Agerman

Annelie Östlund

Kanadensiska Energy Co-invest Global Corp (ECC) söker just nu efter pengar i form av ett kort brygglån på totalt 22 miljoner kronor. Hälften av kapitalet uppges redan vara säkrat och nu erbjuds 16 procents ränta på det återstående beloppet. Återbetalning ska ske redan senare i vår. Med fyra månaders löptid innebär det att årsräntan blir hela 48 procent.

Att ECC kan ge så ”goda villkor” förklaras med att bolaget fått en affärsmöjlighet i Kroatien där ett första geotermiskt kraftverk kan stå klart redan till sommaren. Under våren ska ett banklån tas upp så att brygglånet kan återbetalas.

I dokumentationen beskrivs också att brygglånet är säkerställt av aktier i det isländska bolaget GEG Power. Enligt en värdering av KPMG från 2021 ska GEG-aktierna vara värda mellan 9 och 14 miljoner euro.

Annons

Allt framgår av dokumentation som Realtid tagit del av. Denna har sänts ut på den svenska marknaden i jakten på långivare. Marknadsföringen sker via Uppsala-firman Eder Förvaltning som tidigare har marknadsfört investeringar i biltvättskedjan Waxy, solenergibolaget EEW och Cindrigo. Det sistnämnda bolaget har it-miljardären Dan Olofssons holdingbolag Danir som största ägare och tidigare Eniro-chefen Lars Guldstrand som vd.

Men när Realtid ställer frågor om erbjudandet till Eder Förvaltnings företrädare Jimmy Ededal vill han först inte ens bekräfta uppdraget:

”Jag [KAN] varken bekräfta, dementera eller kommentera de olika uppdrag jag har, vill du ha information får du vända dig till de företag du söker information om”, skriver han i ett e-postsvar.

Annons

Men inte heller företrädare för låntagaren ECC svarar på specifika frågor om brygglånet. 

”Vi är ett privatägt företag och mycket av det vi gör omfattas av sekretessavtal med tredje part”, skriver Jordan Oxley, managing director i ECC, i ett E-postmeddelande.  

Förutom att Oxley företräder ECC och dess ägarbolag TCB Investors i Estland, är han styrelseledamot i Cindrigo. 

Annons

Samtidigt som Jordan Oxley är sparsam med information i mejlet säger han att han ska undersöka vad han har möjlighet att säga, och föreslår ett senare samtal.

Många frågetecken
Realtid har inte kunnat hitta någon mer information om det kroatiska projektet eller fått KPMG:s påstådda värdering av säkerheten bekräftad. 

Men en granskning visar att det finns flera frågetecken kring erbjudandet. ECC är huvudägare i isländska GEG med 48 procent av aktierna enligt årsredovisningen för 2020. Men enligt denna uppgick GEG:s totala tillgångar till bara drygt 20 miljoner kronor, alltså mycket långt ifrån den värdering som KPMG ska ha satt på bolaget bara drygt ett halvår senare.

Det är också svårt att få fram några officiella siffror för ECC i Kanada. Enligt det kanadensiska bolagsverket är managing director Jordan Oxley också den enda ledamoten i styrelsen – detta samtidigt som Cindrigo i pressmeddelandet presenterar bolaget som en ”internationell energiutvecklare med en bred bas av projekt inom sektorn för förnybar energi”.

Enligt erbjudandet ska ECC Global ha förvärvat 50 procent av ett kroatiskt energiprojekt med tillstånd att uppföra tio anläggningar om 20 MW kraftproduktion (totalt 205 MW) med långa leveransavtal. Den första anläggningen ska tas i drift under 2022. Men det nämns inga uppgifter om vilket bolaget eller de andra delägarna är.

Jordan Oxley har suttit ett år i styrelsen på Cindrigo Holdings Limited, bolaget som är ny bas för Cindrigo-sfären efter ett omvänt förvärv av ett tidigare Londonbörs-noterat bolag under 2021. Målet är att åter få till en notering av Cindrigo.

I väntan på det så har man ingått ett avtal om ett möjligt förvärv av ECC. I november meddelade Cindrigo att man tecknat en option på att köpa samtliga aktier i ECC senast den 30 april 2022. Enligt avtalet ska Cindrigo betala 1,6 miljoner pund för ECC i form av aktier och en mindre del kontanter. Även denna värdering ligger långt under den värdering som KPMG ska ha gjort av ECC:s viktigaste tillgång, det vill säga GEG-aktierna.

Enligt optionsavtalet har dock ECC:s ägare, estniska TCB Investors, rätt till en framtida bonus på 12 procent av överskottet från ECC:s projektportfölj upp till ett tak på maximalt 3 procent av Cindrigos totala marknadsvärde.

Eftersom Jordan Oxley sitter i Cindrigos styrelse behandlas optionsavtalet och den eventuella affären som en närståendetransaktion. Men det är inte den enda personkopplingen av intresse.

Realtid har tidigare rapporterat om att ägare av Cindrigo-aktier har sålt dessa på den svenska marknaden genom Eder Förvaltning och andra aktörer i det säljnätverk som under många år har marknadsfört olika investeringar med koppling till Lars Guldstrand och hans affärspartners Peter Lindh och Johan Ulander.

En av dem som Jimmy Ededal på Eder Förvaltning samarbetar med är Lars Nicholls som även ser ut att vara inblandad i högränteerbjudandet från ECC.

Lars Guldstrand på Cindrigo vill inte kommentera detaljerna i erbjudandet eller om bolaget kommer utnyttja ECC-optionen.

– Vi har en option som innebär att vi har rätt att förvärva bolaget och för närvarande gör vi en due diligence. Jag kan inte säga något om Energy Coinvest i det här läget, utöver det som står i pressreleasen, säger Lars Guldstrand till Realtid. 

Men i det marknadsföringsmaterial som Realtid tagit del av, anges att Cindrigo både ska förvärva ECC men även stå för återbetalningen av lånet i samband med en börsnotering som ska ske ”tidigt 2022”:

”Cindrigo Holding Ltd har ingått avtal om att förvärva ECC Global och slutligt förvärv kommer ske under kvartal 1 2022. Cindrigo Holdings aktie kommer att listas på Londonbörsens huvudlista tidigt 2022 varför Cindrigo kan refinansiera ECC Globals brygglån genom egen kassa och/eller ta upp finansiering på kapitalmarknaden som ett noterat företag har bra tillgång till. Därför kan de kan erbjuda så goda villkor.”

Dessa uppgifter får Lars Guldstrand att reagera. Han säger att Cindrigo inte har något med brygglånet till ECC Global att göra. Det är heller inte klart när en notering kan genomföras.

På en förnyad fråga backar Jimmy Ededahl när det gäller informationen om att förvärvet av ECC Global redan är bestämt:

”Om jag uttryckt mig fel eller min dialog uppfattats fel beträffande Cindrigos eventuella påkallande av optionen så finns det definitivt ingen oklarhet om detta i avtalen”, skriver han i ett mejl. Han skriver också att det inte finns några ”referenser till Cindrigo vare sig i det formella investeringserbjudandet eller det slutliga investeringsavtalet.”

Cindrigo har i sin publika information meddelat att noteringsplanerna kvarstår men att det inte går att säga när ett prospekt kan vara godkänt av de brittiska myndigheterna. En fråga är hur stort kapital som finns i Cindrigo i dagsläget. Bolaget gjorde en mindre nyemission samt tog upp ett lån från storägaren Dan Olofsson under förra sommaren.

– Vi känner oss väldigt trygga med vår kapitalbas och det working capital vi har, en förutsättning för en notering är att ju att bolaget har tillräckligt kapital för going concern, säger Lars Guldstrand.

Även storägaren Dan Olofsson ser positivt på företagets möjligheter:

”Clean energy är intressant och angeläget så det är med glädje vi finansiellt stödjer Cindrigo. Detta trots dina skriverier ofta tyvärr är konspiratoriska med långsökta guilt by association, men som helt missar the big picture”, skriver han i ett sms och fortsätter: 

”Här har vi ett bolag som lägger ner möda under ett antal år på att bidra till lösningar framöver på Ukrainas besvärliga situation med sitt avfall från storstäder på usla miljöfarliga tippar, tillför betydande volymer el och hjälper till med energioberoende från Ryssland. Jag kan inte minnas du skrivit något av betydelse kring detta – det väsentliga.”

PER AGERMAN
ANNELIE ÖSTLUND

Annons