Konjunktur

Förutsättningar för en återhämtning enligt Nordea

Det finns nu flera tecken på att svensk ekonomi klarar sig bättre än väntat enligt Nordea med anledning av SCB:s nya aktivitetsindiktator.

Uppdaterad 2020-06-08
Publicerad 2020-06-08

SCB:s aktivitetsindikator visar att aktiviteten i den svenska ekonomin sjönk med 7,3 procent i april jämfört med i mars. I år ser ekonomin ut att krympa med 4 procent, kommenterar Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson SCB:s data för nyhetsbyrån Direkt. Det är betydligt bättre än tidigare konsensus på 7 procent.

– Nu är vi i en fas där vi får revidera upp BNP-prognoser för i år, från jättedåligt till mindre dåligt, säger Torbjörn Isaksson till Direkt.

Fallet i april är visserligen rekordstort men ändå bättre än väntat. Det är framför allt den inhemska ekonomin som stått emot.

– Det finns förutsättningar för en återhämtning som nog kan bli snabbare än tidigare förväntat. Bostadsmarknaden visar också tecken på att kvickna till, säger Torbjörn Isaksson.

– Vi ska komma ihåg att krisen inte skapades av ekonomiska obalanser, som annars brukar vara fallet i lågkonjunkturer. Det talar för en mindre utdragen kris än finanskrisen. Här och nu är vi i en fas där vi reviderar upp BNP-prognoserna för 2020, säger Torbjörn Isaksson.

Platsannonser

Logga in