Finans Nyhet

Fortsatt svalt bankintresse för fintech

Taggar i artikeln

Banker Fintech IT Tech
Partnerskap är nyckeln till framgång, menar EY. Foto: Pixabay
Publicerad

Fintech-sektorn är glödhet och tog förra året in över 13 miljarder dollar i riskkapital. Men bara en av fyra banker samarbetar med finansuppstickare. Bankernas långa upphandlingsprocesser är en förklaring – samtidigt som många startups behöver vässa sina affärsmodeller. Det visar en ny EY-rapport.

Bolag inom det finansteknologiska segmentet fick i fjol in över 13,1 miljarder dollar i riskkapital globalt. Det är nästan fem gånger mer än under hela 2015. Denna remarkabla tillväxt har stärkt den allmänna uppfattning om att sektorn på allvar kommer att förändra finanslandskapet i grunden.

Konsult- och rådgivningsbolaget EY slår i en färsk rapport fast att tiden är knapp för bankerna som måste agera snabbt för att förbli relevanta. Samtidigt har fintech-företagen svårt att klara sig helt på egen hand.

"Om inte banker och fintech-bolag blir bättre på att samarbeta kommer ingen av dem kunna dra några stora innovationsfördelar. De måsta partna upp annars riskerar de att gå under", konstarerar EY i sin rapport.

Annons

Globala VC-investeringar i fintech-bolag. Foto: Skärmdump från EY:s rapport.

Men trots det har bara bara 25 procent eller en av fyra av världens banker inlett fintech-samarbeten, enligt EY-rapporten som undersökt 45 globala banker.

En förklaring är bankernas ofta långa och invecklade upphandlingsprocesser – som försvårar fintech-starups förhandlingsläge. Banker har också i regel svårt att implementera ny innovativ teknik i sina stora organisationer med it-systemet från 1970-talet, menar EY. Detta är ett särskilt stort problem för banker med låg innovationstakt.

Annons

5.000 fintech-bolag

Men många fintech-bolag behöver också bli bättre på att berätta hur banker kan dra nytta av just deras teknik. Det finns i dag över 5.000 fintech-bolag globalt och det är viktigare än någonsin att sticka ut.

"De måste vara tydliga med vad de är vad de vill och vilka problem de löser (…) Det finns ett stort behov av att vara distinkt bortom minnesvärda namn och loggor", skriver EY.

I närtid kommer dock inte det största hotet mot banker från fintech-startups – utan från bankkonkurrenter som lyckas partna upp med riktigt vassa finansteknik-företag. Det är avgörande för att bli innovativare och kostnadseffektivare, enligt EY. 

Annons

Den genomsnittliga avkastningen på eget kapital i de 200 största globala bankerna var bara lite över 7,1 procent förra året, konstaterar konsultbolaget. För att uppnå en avkastning på eget kapital på 12 procent behöver de öka sina vinster med 15 procent och minska kostnaderna med 13,7 procent, slår EY fast.

"De mest framgångsrika bankerna är de som kan stärka sin agilitet och minska sina kostnader genom att samarbeta med olika partners och på så sätt bygga starka ekosystem inom banking. Banker kan inte göra det själva, utan kulturen måste vara kollaborativ."

Nya regleringar

Att just bli en del av ett bredare finansiellt ekosystem är särskilt viktigt mot bakgrund av de många nya regleringar som införs nästa år. Några exempel är den kommande "open banking"-lagen i Storbritannien och EU:s nya betaltjänstdirektiv PSD2 samt dataskyddsförordning GDPR. Samtliga dessa regleringar syftar alla att ge kunderna mer kontroll över sin bankdata – och större frihet att byta finansleverantörer. 

Rapporten visar dock att banker hittills bara doppat tårna i floran av nya tjänster. Främst har de intresserat sig för olika former av betallösningar. Men allt fler tittar nu även på hur de kan använda innovativ finansteknologi över hela värdekedjan. 

Det kan handla om allt från övervaknings-program för att identifiera exempelvis bedrägerier till artificiell intelligens för att effektivisera och förbättra olika kundtjänstlösningar.

Nordeas Open banking-projekt

Svenska storbanker har hittills vidtagit en rad olika åtgärder för att närma sig fintech-scenen. Swedbank startade förra året en ny digitalenhet som inlett flera fintech-samarbeten.

Nordea har å sin sida startup-acceleratorer i både Helsingfors och Stockholm och sjösatte i våras sitt IT-projekt "Open banking". Kärnan i denna IT-satsning är en så kallad utvecklarportal som ska göra det enklare för fintech-bolag att interagera med bankens datasystem. 

Gunnar Berger på Nordea lyfte i en intervju med Realtid.se i våras att Klarna och Paypal är de största bankutmanarna i Sverige. Nya finans-startups får däremot svårt att bli lika dominerande.

– Vägen till framgång för de nya bolagen kommer att vara via samarbete med de existerande bankerna. Vi matchar varandra väldigt bra, sa han till Realtid.se i mars.

PSD2

EU:s nya betaltjänstdirektiv (PSD2) innebär att bankkunder kan låta så kallade tredjepartsleverantörer, till exempel fintech-startups, utföra finansiella tjänster åt dem med hjälp av bankdata.

Bankerna blir skyldiga att dela med sig av sina kunders kontodata till tredjepartsleverantörer om kunderna begär det. Dessa leverantörer kan sedan använda bankdatan i sina egna lösningar.

Det finns dock redan otaliga exempel på samarbeten mellan banker och fintech-startups, både i Sverige och globalt. SEB investerade till exempel förra året 36 miljoner kronor i ekonomiappen Tink. Nyligen fördjupades samarbetet och under 2017 ska Tinks användare kunna ansöka om privatlån och kreditkort från SEB.

Det nya med PSD2-direktivet är att det istället är kunderna – och inte bankerna – som bestämmer vilka appar och bolag som de delar sin bankdata med.

Källa: EU-kommissionen

Annons