Molnbaserade lösningar ökar i popularitet, men många företag har svårt att integrera dessa tjänster. Bildkälla: Pixabay
IT

Fortsatt stor okunskap om molntjänster

Företag som använder molnsystem sparar miljoner varje år. Ändå har svenska företag fortsatt dålig koll på sådana lösningar, enligt en ny undersökning från Dell Boomi.

Uppdaterad 2018-02-20
Publicerad 2018-02-20

I somras kom en undersökning från Tieto och VMWare som visade att allt fler svenska företag använder molntjänster. Men bara 14 procent av dem är "molntjänstmoga". De flesta använder inte molnlösningar i någon större omfattning och har ganska låg kunskap om sådana tjänster.

Detta bekräftas av en ny studie från moln- och it-företaget Dell Boomi. Över nio av tio företag upplever att de brister när det kommer till att integrera molnlösningar i sina verksamheter, enligt den studien. Knappt hälften är också säkra på att deras vd inte förstår fördelarna med molntjänster.

Samtidigt uppger hälften att de ska satsa på automatiserad säkerhet, följt av molntjänster och AI (båda 46 procent). De som redan använder molnlösningar uppger att de i snitt sparat 19 miljoner kronor sedan övergången. De som inte har molnteknik på plats tror däremot att de gått miste om minst en affärsmöjlighet under 2017.

– En pålitlig integrationslösning, som är uppbyggd i molnet och snabbt kan kombinera alla typer av platsbaserade tjänster och molnapplikationer, är en huvudförutsättning för att lyckas med genomförandet, kommenterar Ian Currie, Europachef på Dell Boomi.

USA-baserade undersökningsföretaget Vanson-Bourne genomförde undersökningen och lät 900 it-chefer svara på en enkät. Cheferna jobbar på företag i Storbritannien, Tyskland, Norden, Asien, Australien och Singapore.

Platsannonser