Ian Pollari är chef på KPMG:s fintech-enhet och bedömer att fintech-sektorn mognat. Foto: Pixabay & Press
Fintech

Fortsatt minskade fintech-investeringar under 2017

Investeringarna i fintech fortsatte att sjunka under förra året, enligt rapport från KPMG. Samtidigt har blockchain, tekniken bakom bitcoin, seglat upp som ett nytt hett delsegment. "Sektorn har mognat", säger Ian Pollari, global co-lead för KPMG Fintech.

Uppdaterad 2018-03-23
Publicerad 2018-03-23

Riskkapital-investeringarna i fintech fortsatte att sjunka och nära halverades globalt under helåret 2017. 5,4 miljarder dollar investerades 2017, jämfört med 9,6 miljarder året innan.

Det visar KPMG-rapporten "Pulse of Fintech Q4 2017

Totalt uppgick fintech-investeringarna förra året till 31 miljarder dollar. De var därmed nära oförändrade, jämfört med året innan. Under fjärde kvartalet steg investeringarna till 8,7 miljarder dollar, jämfört med 8,5 miljarder dollar i det tredje.

– I takt med att fintechsektorn mognar har investerare flyttat fokus från att investera i syfte att experimentera till att söka värdeskapande möjligheter. Detta gäller särskilt för bolag som strategiskt fortsätter att investera i fintech för att bidra till den egna digitala transformationen, kommenterar Ian Pollari, Global Co-Lead för KPMG Fintech.

139 private equity-transaktioner gjordes under helåret 2017, till ett sammanlagt värde om 17 miljarder dollar. Det var den tredje högsta nivån under de senaste tio åren för riskkpaitalinvesteringar. Företags riskkapitalinvesteringar utgjorde 19 procent av den totala investeringemängden, vilket var rekord.

Medianfinansieringen för affärsänglar och företag som befinner sig i idéstadiet ökade under året jämfört med 2016, likaså gjorde det för företag som är i uppstartsfasen. Medianaffären för verksamheter i det senare skedet minskade däremot jämfört med 2016.

Fintech-exits, alltså investerares innehavsförsäljningar, nådde en ny rekordnivå på cirka 2,4 miljarder dollar. Det indikerar att vissa delsektorer inom fintech börjar mogna, menar KPMG.

Insuretech och blockchain har seglat upp som de hetaste fintech-segementen just nu. Segmenten nådde nu rekordnivåer vad gäller investeringar och affärer under förra året. Inom insuretech genomfördes 247 transaktioner till ett värde av 2,1 miljarder dollar, medan blockchain-affärerna genererade 512 miljoner dollar.

Blockchain – tekniken bakom bitcoin men som kan användas på en rad områden – är det snabbast växande segmentet just nu. Singapores monetära myndighet (MAS) tycker att tekniken är så pass intressant att den inlett ett samarbete med asiatiska banker för att utveckla gemensamma blockchain-standarder i regionen.

Uppåt 50 globala banker ingår även i ett världsomfattande blockchain-projekt tillsammans med en rad techjättar, bland annat IBM och Microsoft. Även Google är i färd med att skapa en egen blockchain-plattform.

Platsannonser