Morgonsvepet

Fortsatt frossa på Wall Street

Morgonsvepet fredag: Fortsatt frossa på Wall Street, hård press på Asienbörser och rekordhandel av Avanzas kunder.
 

Uppdaterad 2020-02-28
Publicerad 2020-02-28

Fortsatt frossa på Wall Street
New York-börserna föll tungt på torsdagen då oron för ökad spridning av coronaviruset påverkade handeln. Vid stängning var Dow Jones storbolagsindex ned 4,4 procent till 25 766. Det bredare S&P 500-indexet sjönk 4,4 procent till 2.978 medan Nasdaqs kompositindex hade tappat 4,6 procent till 8.566.  Det rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.
Sämst gick det för fastigheter och energi. Räntan på den tioåriga amerikanska obligationen var ned 5 punkter till 1,28 procent.

Hård press på Asienbörser
De asiatiska aktiemarknaderna fortsätter ned i spåren av torsdagens kraftiga börsfall i USA och den ökade oron för coronavirusets spridning. Tokyobörsen är vid 7-tiden ned över 4 procent medan de kinesiska fastlandsbörserna backar över 3 procent. 

Fortsatt spridning i Sydkorea
Sydkorea har bekräftat 256 nya fall och totalen når därmed 2 022. Det rapporterar Bloomberg News, enligt Nyhetsbyrån Direkt. Under natten mot fredagen rapporterade Nigeria sitt första fall av viruset, också det första fallet i Afrika söder om Sahara. I Kina rapporteras 327 nya bekräftade fall och 44 dödsfall.

Sotkamo Silver gör företrädesemission
NGM-bolaget Sotkamo Silver har beslutat att genomföra en företrädesemission av aktier om cirka 60 miljoner kronor. Det framgår av ett pressmeddelande. De fullständiga emissionsvillkoren, inklusive teckningskurs och antal nya aktier, kommer att offentliggöras senast den 1 april.

Assa Abloy får ok av EU
EU-kommissionen godkände på torsdagskvällen Assa Abloys köp av schweiziska Agta Record. Kommissionen ställer dock som villkor att Assa Abloy genomför ett åtgärdspaket. Det tillkännagav kommissionen i ett pressmeddelande. Assa Abloy erbjöd ett åtgärdspaket, som kommissionen ansåg tillräckligt.

Rekordhandel av Avanzas kunder
Avanzas privatsparare gör 292 100 affärer per dag i februari. Det är historiskt rekord och en ökning med 20 procent jämfört med tidigare rekordet från i januari i år. Köplistan är spretig men ett utmärkande drag är att typiskt defensiva aktier som Telia och ICA tar sig in på köptoppen.

Riskkapitalbolaget köper Thyssenkrupps hissverksamhet
Den tyska industrikoncernen Thyssenkrupps hissverksamhet blir uppköpta av ett konsortium bestående av riskkapitalbolagen Advent International och Cinven. Det skriver Reuters och hänvisar till tre källor med insyn. Bolaget att hissverksamheten säljs för 18,7 miljarder dollar, cirka 181 miljarder kronor. Christer Gardells Cevian äger 18 procent i Thyssenkrupp.

Millicom sjösätter återköpsprogram
Återköpen kommer ske via Stockholmsbörsen mellan den 28 februari och den 5 maj och omfatta maximalt 350 000 aktier, värda cirka 155 miljoner kronor med torsdagens stängningskurs som utgångspunkt. Millicom kommer köpa tillbaka aktier för max 107 miljoner kronor i denna omgång, skriver bolaget.
Millicom siktar på återköp av den egna aktien om minst 500 miljoner dollar under det tre kommande åren, hette det i rapporten den 25 februari.

 

Platsannonser