Första AP-Fonden i robotstämning

UPPDATERAD Första AP-fonden går ihop med fyra utländska aktörer i gruppstämning mot börser.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2014-09-09

Första AP-fonden går ihop med tre utländska investerare i en gemensam stämning mot några av världens största börser. I stämningen menar parterna att handelsplatserna felaktigt gynnat högfrekvenshandlare på bekostnad av andra investerare, skriver NY Times Dealbook.

Ossian Ekdahl, chef för ägarstyrning och kommunikation på AP1, bekräftar uppgifterna för Realtid.se och uppger att stämningen lämnades in i somras. Stämningen berör åren 2009 till 2014.

De andra parterna är City of Providence, the Plumbers and Pipefitters National Pension Fund i Alexandria, Virginia, the Employees’ Retirement System of the Government of the Virgin Islands samt the State-Boston Retirement System.

Den svenska fonden blev inbjuden att delta i gruppstämningen men av vem Ekdahl inte kommentera om. Dock framgår det att City of Providence var den första parten som skickade in stämningspapper till Federal District Court i New York i april.

– Vi engagerar oss i många class actions. Därför får vi fortlöpande information om pågående och nystartade class actions och får därmed inbjudan till de processer som vi vill delta i, säger Ekdahl.

Parterna tar sikte på Nasdaq, BATS Global Markets, New York- samt Chicagobörsen och Barclays, som har en så kallad dark pool, en privat handelsplats där investerare handlar stora mängder aktier anonymt.

Pensionsfonderna samt staden Providence menar i stämningen att handelsplatserna frångick sina rättsliga skyldigheter genom att erbjuda fördelar till högfrekvenshandlare.

Börserna erbjuder vissa betaltjänster som används av högfrekvenshandlare och parterna menar att detta skadar andra investerare.

– Vi påverkades genom att vissa aktörer kunde utnyttja information om våra och andras köp- och säljordrar några millisekunder innan andra på marknaden fick informationen. På det sättet var det möjligt för dem att tjäna pengar på detta. Vi fick därmed sämre priser, uppger Ekdahl.

Samtliga talespersoner för de åtalade har valt att inte kommentera, skriver Dealbook.

Fondens representant är amerikanska advokatbyrån Motley Rice, som tillsammans med Robbins Geller Rudman & Dowd och Labaton Sucharow leder processen.

Det är inte första gången Första AP-Fonden är inblandad i ett rättsfall. 2010 stämdes Bank of New York Mellon vid Commercial Court i London för förluster som drabbade fonden 2008, efter beslut banken gjorde i egenskap av fondens ombud för värdepappersutlåning. I oktober förra året beslutade domstolen att ge Första AP-Fonden rätt på alla punkter och banken blev dömd att betala skadestånd på merparten av förlusten samt räntekostnader. Tvisten omfattade 33,7 miljoner dollar.

Platsannonser