Foto: Realtid.se.
Juridik

Förslag om provisionsförbud skrotas

Regeringen föreslår skärpningar av konsumentskyddet i samband med finansiell rådgivning. Men något generellt förbud mot provision införs inte.

Realtid.se
Uppdaterad 2016-05-23
Publicerad 2016-05-23

Finansrådgivarnas provisioner har länge varit ett hett omdiskuterat ämne. Värdepappersmarknadsutredningen föreslog 2013 ett totalförbud. Nu meddelar regeringen att den inte tänker införa någon sådan åtgärd.

– Sammantaget kommer paketet av regler att samverka till att begränsa problemen med intressekonflikter samtidigt som konsumentskyddet stärks på flera olika sätt. Den kommande regleringen bör utesluta den typ av ersättningar som inte är i kundens intresse. Därför kommer regeringen inte att införa ett generellt förbud mot tredjepartsersättning eller provisionsförbud i detta skede, kommenterar finansmarknadsminister Per Bolund i ett pressmeddelande.

– Ambitionen är att nå en balanserad lösning som gynnar bra rådgivning till kunder samtidigt som hushållens behov av tillgång till finansiella tjänster tillgodoses på ett bra sätt.

Beskedet kommer i samband med att regeringen arbetar med flera stora regelpaket för finansbranschen – däribland EU-direktiven IDD,  Mifid 2 och förordningen Mifir. Att ett allmänt förbud mot provisioner inte genomförs beror på EU-regleringen, enligt regeringen.

Platsannonser