FinansNyhet

Forskare: Nordea-flytt en prestigeförlust för Finansplats Stockholm

Nordea hotar om att flytta huvudkontoret från Sverige. Handelsforskaren Pehr Wissén utreder vad konskekvenserna kan bli. Foto: Nordea och House of FinanceNordea hotar om att flytta huvudkontoret från Sverige. Handelsforskaren Pehr Wissén utreder vad konskekvenserna kan bli. Foto: Nordea och House of Finance
Nordea hotar om att flytta huvudkontoret från Sverige. Handelsforskaren Pehr Wissén utreder vad konsekvenserna kan bli. Foto: Nordea och House of Finance
Publicerad

Om Nordea flyr Sverige sänder detta en signal att Sverige är ett land där det är dyrt att driva en stor bank. Det uppger Pehr Wissén, managing director för institutet för finansforskning på Handelshögskolan i Stockholm.

Sara Johansson

Nordea hotar att flytta sitt huvudkontor från Sverige om regeringen höjer resolutionsavgifterna, de statliga bankavgifter som ska fungera som en buffert vid en eventuell bankkrasch. Det ekonomiska ansvaret är enormt, eftersom Nordeas balansomslutning är större än hela Sveriges BNP.

Nordea känner sig dessutom orättvist behandlad då banken riskerar betala extra bankavgifter på en halv miljard euro efter att banken gjort om alla sina nordiska dotterbolag till filialer under det svenska moderbolaget. Efter detta kom hotet om flytt. Var flytten ska gå har inte meddelats men Helsingfors och Köpenhamn ligger nära till hands då banken även är noterat på dessa marknader.

Finansminister Magdalena Andersson (S) som var snabb att kommentera flytthotet lät sig inte skrämmas av flytthotet utan konstaterade att det kanske var bättre för Sverige och skattebetalarna om Nordea flyttar. Då minskar riken för skattebetalarna den dagen det blir en ekonomisk krasch resonerade hon.

Pehr Wissén, Managing Director för institutet för finansforskning på Handelshögskolan i Stockholm tror dock att Finansplats Stockholm förlorar på en eventuell flytt.

– Någon form av prestigeförlust är det. Detta är en av europas största banker och man talar om Nordea som den svenska banken. Om det istället blir den finska eller danska banken, det är svårt att sätta ett värde i pengar, men det är klart att det har betydelse för Finansplats Stockholm.

– Det är klart att det finns ett värde att ha en av europas största banker som har sitt huvudkontor här. Det kan bli en sysselsättningsförlust, svårt att säga hur stor, och det kan bli en prestigeförlust för Finansplats Stockholm. Det är klart att det sänder en signal att Sverige är ett dyrt land att driva en stor bank ifrån. Det ger ingen positiv signal till andra stora företag som ska lockas till Sverige när en stor bank blir upprörd och drar, säger Pehr Wissén.

Annons