FinansNyhet

Försäljning ger klirr i kassan för Spiltan

Publicerad

Investmentbolaget ägde sju procent av fintechbolaget Emric som såldes till Tieto på torsdagen. 

Realtid.se

Gårdagens aviserade försäljning av fintechbolaget Emric till Tieto gör att investmentbolaget Spiltan fyller på kassan med 21 miljoner kronor.

Tieto vann dragkampen om fintechbolaget och förvärvade Emric för 300 miljoner kronor. Spiltan ägde sju procent av bolaget och investerade redan 2001. 

Tieto köpte 100 procent av aktierna dör det utöver summan på 300 miljoner ingick en tilläggsköpeskilling baserad på omsättningen 2017 och 2018.

Annons

Emric var en av Spiltans första investeringar när investmentbolaget började fokusera på minoritetsposter i onoterade bolag som behövde expansionskapital, säger vd Per H Börjesson.

– Placeringen i Emric visar att det med vår strategi kan ge höga avkastningar att satsa på onoterade bolag. Till exempel har våra fyra senaste försäljningar i snitt gett årliga avkastningar på 23 %. Då Spiltan köper med målsättningen att behålla innehaven gör vi sällan försäljningar men i den existerande portföljen verkar avkastningen bli ännu högre trots att vi har konservativa värderingar i de onoterade innehaven, säger han.

Bland övriga storägare som nu kan casha in återfinns investeraren Fredrik Månsson, fondbolaget Öhman samt Innovationskapital.

Annons
Annons