Finans Nyhet

Förhandsbeställt för 280 miljarder

Publicerad

Den europeiska flygplanstillverkaren Airbus premiärvisade på tisdagen världens största passagerarplan, jätten Airbus A380, för 5.000 särskilt inbjudna. Men planet kommer inte att flyga förrän till våren. Sammanlagt 149 Airbus är förhandsbeställda.

Airbus hade slagit på den stora trumman när superjumbon skulle visas upp. Bland de 5.000 gästerna fanns den franske presidenten Jacques Chirac, Tysklands förbundskansler Gerhard Schröder, den brittiske premiärministern Tony Blair och Spaniens premiärminister José Luis Rodriguez Zapatero.

Jätteplanet avtäcktes i den nya monteringsfabriken i Airbus hemstad Toulouse i södra Frankrike på tisdagsförmiddagen. Planet har blivit tyngre än beräknat och utvecklingskostnaderna har sprungit iväg, men Airbus räknar med att planet ska bli en succé.

Hittills har 14 flygbolag beställt 149 stycken A380 till ett värde av motsvarande 278 miljarder kronor. Men planet har ännu inte varit i luften. De första testflygningarna är planerade till mars eller april enligt Airbus vd Noel Forgeard. Planet är tänkt att sättas i trafik under 2006. Singapore Airlines kommer att flyga det första planet.

Annons

– Om det är något vi inte är oroade över så är det planets kommersiella succé, sade Forgeard i en kommentar.

Airbus behöver sälja minst 250 plan för att nå lönsamhet, men Forgeard räknar med att försäljningen kommer att bli mycket större än så. En A380 kostar ungefär 1,8 miljarder kronor. Men planets driftskostnader bedöms vara klart lägre jämfört med ärkerivalen Boeings 740-700.

– Vi kommer att sälja 700 eller 750. Det här är ett plan som kan flyga under 30 eller 40 år, sade Forgeard.

Annons

Forgeard bekräftade att Airbus förhandlar om att sälja A380 till Kina och han räknar med att ett avtal kan vara klart till påsk. Tyska Lufthansa har beställt 15 plan men väntas utöka sin order.

Det har kostat Airbus och dess ägare EADS och BAE Systems cirka 109 miljarder kronor att utveckla A380.

TT

Annons
Annons