Fonder

Fondspararna ratar kinafonder

Nordnets fondsparare valde att framförallt investera i småbolagsfonder under juli. Nordnets fondsparare ratade också, precis som Avanzas fondsparare, kinafonderna.

Publicerad 2018-07-31

Det visar handels- och sparstatistik från Nordnet, där nätbanken tittar närmare på sina kunders köp och försäljning av fonder under den varma semestermånaden som gått.

Globalfonder har länge varit spararfavoriter men under juli märktes ett skifte mot framförallt småbolagsfonder då fyra av tio fonder var av den typen. Nordnets statistik skiljer sig från Avanzas statistik där fondspararna sökte sig till mer så kallade "säkra” blandfonder. En gemensam nämnare är dock att  att bägge bolagens fondsparare ratar kinafonderna.

– Att så många småbolagsfonder hamnar högt upp på köplistan tyder på att riskaptiten bland spararna är tillbaka. Fondspararna har varit defensiva de senaste månaderna men här ser vi ett tydligt trendbrott, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, i ett pressmeddelande.

Starka kvartalsrapporter och marknadsstatistik under den senaste tiden har gjort att de positiva tongångarna på börsen är tillbaka.

– Det tyder på att man underskattat kraften i konjunkturen hos industrin och det finns bra förutsättningar för en stark börs under hösten. Det verkar som att spararna positionerar sig efter det, säger Joakim Bornold.

På säljsidan hittade man under månaden i första hand kreditfonder och kinafonder.

De 10 mest köpta fonder hos Nordet
 1. Robur Penningmarknadsfond
 2. SPP Aktiefond
 3. Lannebo Småbolagsfond
 4. Robur Access Global
 5. Öhman Etisk EM
 6. SEB Nordamerikansk Småbolagsfond
 7. Didner & Gerge Small & Microcap
 8. Spiltan Aktiefond Stabil
 9. LF Europa Index
 10. AMF Pension Småbolag
De 10 mest sålda fonderna hos Nordet
 1. Nordea 1-Flexibel Income Fund
 2. Godfond Sverige & Världen A
 3. Black Rock Word Energy Fund
 4. Skagen Credit
 5. Gam Multistock Luxury Brands
 6. Nordea Småbolagsfond Norden
 7. Gam Start Credit opportnunities Eur
 8. Brummer Multi Strategy
 9. Heptagon Harvest China A
 10. UBS Equity Fund China B

 

Platsannonser