Fonder

Fondspararna fruktar sämre tider på börsen

Fondspararna fruktar sämre tider på börsen och ökar andelen räntefonder. "Det finns en osäkerhet var börsen är på väg och det syns i spararnas fondval", säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet. 

Publicerad 2019-07-30

Den mest sålda fonden på Nordnet i juli var SEF LHV Persian Gulf Fund, med exponering mot gulf-länderna. När spänningen ökar kring persiska viken agerar spararna defensivt och ökar andelen räntefonder.

– Dessutom finns en Bull-fond, vars hävstång gör att fonden stiger mer än börsen i goda tider men också faller mer i sämre, i säljtoppen. Även det är en signal om att spararna känner att sämre tider kan vara på väg, säger Nordnets Frida Bratt i en presskommentar.

De två mest köpta fonderna på Nordnet under juli var Spiltan Aktiefond Investmentbolag och Länsförsäkringar Global Index. Det två mest sålda var SEF Persian Gulf Fund.

Det två räntefonder som tagit sig bland de tio mest köpta på Nordnet är Spiltan Räntefond Sverige och AMF Räntefond Lång.

En sparform som fortsatt går bra både hos Nordnet och Avanza är globala indexfonder.

– Globalfonder har i princip blivit vår tids allemansfonder och återfinns i de flesta fondsparares portföljer. Det tycker jag är klokt. De ger exponering mot alla de stora aktiemarknaderna och är därför en bra bas i sparandet”, säger Avanzas sparekonom Johanna Kull i en presskommentar.

Mest sålda fonder i juli på Avanza var  Europa- och hedgefonder.

Platsannonser

Logga in