FinansNyhet

Fondförvaltare tror på stigande börs

Foto: Pixabay.Foto: Pixabay.
Foto: Pixabay.
Publicerad

Fyra av fem fondförvaltare tror på stigande börs, sjunkande index i Australien och Tokyo och så rasade klädhandeln i maj. Här är morgonens nyheter i korthet.

Sverker Brundin

Fondförvaltarna positiva till börsen
En majoritet av fondförvaltarna – 82 procent – tror på en positiv börsutveckling det närmaste halvåret. Det visar Fondbolagens förenings undersökning förvaltarbarometern.
– Politikers och centralbankers inställning att göra allt som krävs för att mildra de ekonomiska effekterna av smittskyddsåtgärderna som har satts in har ingjutit hopp på de finansiella marknaderna, kommenterar Linda Lyth, investeringsstrateg på Söderberg & Partners.

Kraftigt fall i Australien – Kina stiger
Börserna i Asien/Oceanien föll tillbaka på torsdagsmorgonen. Tokyobörsens Nikkei  backade 2,4 procent och Australiensiska S&P/ASX200 hela 3,1 procent. 
SEB förklarar i sitt morgonbrev fallen med en försämring i global riskaptit på grund av rädsla för en ny våg av smittspridning i USA efter att antalet intagna på sjukhus i Texas ökat kraftigt.
Hongkong är ned drygt 1 procent, medan börserna i Fastlandskina stiger svagt, Shanghai upp 0,2 procent och Shenzhen upp 0,8 procent.

Skohandeln rasade 45,3 procent
Maj blev den värsta månaden hittills för modehandeln. Den totala klädförsäljningen tappade hela 26,3 procent. Det visar Stilindex från Svensk Handel Stil, skriver TT. Allra värst var det för skohandeln.

Annons

SBB säljer en fastighetsportfölj värd 4,9 miljarder kronor till Nyfosa
SBB har genomfört en affär med Nyfosa om 38 fastigheter som omfattar en yta på 303 000 kvadratmeter, skriver Dagens Industri. Samtidigt förvärvar SBB en projektfastighet från Nyfosa värd 400 miljoner kronor.

Medicover tar in 1,5 miljarder kronor
Genom en riktad nyemission om 15 miljoner b-aktier har har hälsovårdsbolaget Medicover tagit 1,5 miljarder kronor, skriver Direkt. Rabatten var 6,4 procent jämfört med onsdagens stängningskurs.
Bland andra Fjärde AP-fonden deltog i emissionen.

Nollränta till 2022
Fed lämnade som väntat räntan oförändrad vid gårdagens möte. Centralbanken tror att räntan kommer att ligga nära noll fram till 2022. Ledamötena tror att ekonomin krymper 6,5 procent under 2020, men sedan växer 5 procent under 2021 och 3,5 procent 2022, skriver DI. Arbetslösheten väntas bli 9,5 procent i år.

Annons

Marco Wirén ny finanschef på Nokia från 1 september
Enligt ett pressmeddelande efterträder Marco Wirén Kristian Pullola som finanschef på Nokia. Wirén har tidigare varit finanschef på SSAB och Eltel och för närvarande på Wärtsiläs energidivision.

Arbetslösheten ökade 1,9 procent i maj
Enligt siffror från Arbetsförmedlingen var 108 000 fler personer arbetslösa i maj i år jämfört med förra året. Arbetslösheten har slagit hårdast mot ungdomar, i åldersgruppen 18-24 år. Där steg arbetslösheten 3,9 procentenheter till 11,4 procent.

Annons