FinansNyhet

Fondformat höjer investeringstempot

Publicerad

Investmentbolaget MVI har investerat i nordiska verksamheter sedan 1992. Nu startar det sin första fond. Skälet är att investeringar kan göras snabbare i ett fondformat än via holdingbolag.

Realtid.se

Svenska MVI planerar att investera i fem till sju småbolag i Norden via sin nya och första fond MVI Fund I, som nyligen stängdes för kapitalanskaffning. Det säger bolagets vd Stefan Karlsson till Realtid.se.

MVI aviserade nyligen att dess första fond stängdes och ett första köp gjorts men bolaget har bedrivit investeringsverksamhet sedan 1992 genom ett holdingbolag.  En fond lanseras nu för att snabba på investeringsverksamheten ytterligare, säger Karlsson.

– Fonden har samma strategi som vi haft tidigare egentligen. Anledningen till at vi lanserar en fond är egentligen för att öka tempot i vårt arbete och göra lite snabbare investeringar. Vi har gjort många bra affärer och vill öka tempot lite grann. Med holdingbolag-formen har det ibland tagit lite längre tid at ta in pengar än när det gäller en fond så det här är bättre för verksamheten framåt.

Annons

Karlsson vill inte avslöja exakta summan som tagits in av fonden men säger i alla fall att det rör sig om "ett antal hundra miljoner kronor". Bland investerarna finnes institutioner samt aktörer från bolagets uppbyggda nätverk.

– Det är ungefär som du kan tänka dig, men utöver det har vi ju haft MVI:s nätverk som funnits i 25 år och många av de aktörerna har funnits med länge. Många av dem har också varit med och investerat. Jämfört med en vanlig fond så är det lite mer pengar från industrialister, säger Karlsson.

Investeringsstrategin blir densamma som tidigare och MVI siktar fortfarande på hjälpa mindre bolag växa på samma sätt som tidigare.

Annons

– Men jag kan säga så att vi hjälper mindre bolag att profesionalisera sig och ger dem tillgång till folk med annan kunskap än vad de ursprungliga entreprenörerna har. Ofta har entreprenörerna fastnat och inte nått full potential och där kan vi komma in och hjälpa de växa. Det finns ett väldigt stort behov av det.

Vilka konkreta möjligheter att investera det här året framgår inte men Karlsson uppger att MVI har en stark pipeline, vilket bolagets långa historia hjälpt med väsentligt.

– Pipelinen är väldigt bra, men det beror också på att vi jobbat med det här väldigt länge. Sådana här affärer dyker aldrig upp snabbt utan är resultat av långa dialoger, men det ser starkt ut för vår del, säger Karlsson.

Annons

Bolagets första investering för den nya fonden gjordes i februari då tre bolag i Sverige och Norge förvärvades under Lakers Holding AB.

Urvalskriterier för investeringar är just verksamheternas möjlighet att växa.

– Man kan säga att vi är tillväxtinvesterare, vi vill växa bolagen och det är det som styr vad vi gör mer än tjänst och produkt. Det måste finnas en tillväxtmöjlighet i bolagen, avslutar Karlsson.

Annons