Annons

Annons

Fonden som ska utbilda fotbollsklubbar i demokrati och jämlikhet

"Fotbollsvärlden svärtas idag ner av korruption, fixade matcher och andra oegentligheter. Fortsätter det på det här viset så dör fotbollen inom en ganska snar framtid". Det säger Lennart Johansson, tidigare ordförande för Uefa och vice ordförande i Fifa, till Realtid. För att komma till rätta med problemen har han och advokaten Johan Strömberg grundat en stiftelse som ska utbilda fotbollsklubbar i viktiga värderingsfrågor som etik och regelefterlevnad.  

– Fotbollsvärlden svärtas idag ner av korruption, fixade matcher och andra oegentligheter. Mycket pengar cirkulerar i klubbarna och tyvärr har en stor del av pengarna hamnat i fel fickor. Fotbollsdomare har fått vänja sig vid att utsättas för diverse glåpord och ingen höjer längre på ögonbrynen när fula ord används. Fortsätter det på det här viset så dör fotbollen inom en ganska snar framtid.

Det säger Lennart Johansson, som har varit ordförande för Svenska Fotbollsförbundet liksom för Uefa och vice ordförande i Fifa, till Realtid.se.

Han fortsätter:

– Fotbollen, som är världens största sport, har förfulats av alla oegentligheter. Det brister tydligt i disciplin och rättrådighet.  Vi måste se till att pengarna går till fotbollens bästa och att publiken får valuta. En morfar ska kunna se en fotbollsmatch tillsammans med sina barnbarn och känna sig trygg. Precis som det var på min tid.

Lennart Johansson har egen erfarenhet av när oegentligheter  får styra i fotbollsvärlden. När han förlorade omröstningen om presidentskapet i Fifa 1998, då Sepp Blatter vann med siffrorna 111 mot 80,  blev det i efterhand känt att omröstningen avgjordes av en mutskandal. Bland annat anklagades Blatter för att ha betalat över 17 miljoner kronor till Uefas ordförande Michael Platini. 

Frustrationen över de brister som finns inom fotbollsvärlden och insikten om att någonting behöver göras för att komma tillrätta med dem var tändgnistan till att Lennart Johansson och Johan Strömberg, advokat på advokatbyrån Nordia och tidigare ordförande i AIK, tog initiativ till att bilda en stiftelse, som syftar till att sprida kunskap om demokrati, jämlikhet och anti-korruption bland världens fotbollsklubbar.

Lennart Johansson och
Johan Strömberg.


Tanken med verksamheten är att fotbollsledare och framtidens ledare med anknytning till fotbollen ska delta i workshops som behandlar etik och regelefterlevnad och att de även ska delta i mentorskapsprojekt för att lära av varandra.

– Min förhoppning är att vi ska inleda samarbeten med universitet världen över och bjuda in till workshops och föreläsningar. Vår ambition är även att bjuda in studenter att skriva uppsatser med anknytning till stiftelsen verksamhetsområde och att publicera de bästa uppsatserna i en skrift tillägnad Lennart Johansson, förklarar Johan Strömberg. 

Inte helt oväntat har stiftelsen fått namnet “Lennart Johansson Foundation”.

– Lennart Johansson står för goda värden och ett gott ledarskap. Vi vill rida på den goda våg som Lennart har skapat, säger Johan Strömberg.

– Jag är tacksam över att kallas “ledare”, för jag har försökt att behålla stilen genom hela livet, säger Lennart Johansson. 

Lennart Johansson berättar att hans inre kompass kommer från hans barndom och uppfostran. 

– Jag lärde mig tidigt att man ska vara den man är och att man ska vara ärlig. Jag har alltid försökt att uppträda efter det mottot. 

Idag består stiftelsens styrelse av fyra personer;  Lennart Johansson (ordförande), Johan Strömberg (vice ordförande), Klara Blomqvist, bolagsjurist och Jonas Mannefeldt, rådgivare. 

Stiftelsen har även en Advisory Board knuten till sig. Bland deltagarna finns Sveriges tidigare statsminister Göran Persson, Per Strömberg som är ordförande i Nobelkommittén och Luis Figo, en portugisisk före detta landslagsspelare. Målet är även att knyta till sig fler kvinnliga deltagare och representanter från andra världsdelar. Dessutom vill Johan Strömberg hitta en brittisk advokat som behärskar case law. 

Nyligen tillkännagav både Svenska Fotbollsförbundet och Uefa att de vill stötta stiftelsen ekonomiskt. Lennart Johansson Foundation kommer också tillsätta ordförandeposten i den stipendiekommite som Uefa har satt upp och namngivit efter Lennart Johansson. Stipendiekommittén kommer dela ut stipendier till studerande som ska utbilda sig inom sportmanagament vid utvalda universitet.

– Det är roligt att samlas runt goda tankar och att se att det finns en stor entusiasm för den här typen av frågor, säger Johan Strömberg och efterfrågar nu svenska företag som delar stiftelsens vision och vill vara med och bidra till stiftelsen. 

– Jag är tacksam över att jag har fått leva med fotbollen och allt det fina som fotbollen har att erbjuda. Idag förknippas fotbollen med så mycket elände och det har jag svårt att acceptera. Jag kan inte försvara det utan håller med den kritik som finns. Vi måste arbeta tillsammans för att vända utvecklingen. Annars kommer pengarna att fortsätta dominera. 

Lennart Johansson är dock hoppfull inför framtiden. 

– Ska man gå in för något och har man en vision och dessutom en plan för hur visionen ska genomföras måste man tro på den. Jag tror på vår idé och är mycket glad över att även Svenska Fotbollsförbundet och Uefa vill stötta det vi så starkt tror på.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons