Annons

Annons

Folksamforsakrar.jpg

Folksam
Foto: Wikimedia Commons/Vargklo

Folksamgruppen i nytt förvärv av gröna obligationer 

Folksamgruppen har förvärvat gröna obligationer som Världsbankens organ för privat sektor IFC gett ut till ett värde av 350 miljoner amerikanska dollar. Planerar fler förvärv.

Investeringen på 350 miljoner amerikanska dollar motsvarar knappt 3 miljarder kronor och är Folksamgruppens andra i samma storlek med ett Världsbanksorgan som låntagare. 

– Jag är mycket glad över vårt nära samarbete med Världsbankens olika organ. För våra kunder innebär det här omfattande engagemanget i gröna obligationer trygg avkastning, samtidigt som deras pengar bidrar till miljö- och klimatsmarta projekt, säger Jens Henriksson, vd och koncernchef i Folksamgruppen i en kommentar.

Emittent är The International Finance Corporation (IFC), som är ett av Världsbankens fem organ. IFC ger lån till projekt i tillväxt- och utvecklingsländer för att främja deras utveckling och uppbyggnad. Det kan handla om allt från vattenkraftprojekt i länder som Costa Rica och Chile till solkraftprojekt i Indien.

Annons

Annons

– Vi på IFC är mycket nöjda över att kunna samverka med Folksam i denna viktiga transaktion av gröna obligationer. Vi välkomnar Folksamgruppens beslut att införliva klimathänsyn i sina investeringsbeslut och att stötta Världsbankens ambitiösa klimatstrategier, säger Ben Powell, ansvarig för finansiering på IFC.

Efter den aktuella investeringen har Folksamgruppen sedan maj 2016 investerat närmare 15 miljarder kronor i gröna obligationer. Därmed är etappmålet om tolv miljarder kronor uppnått. Folksamgruppen har samtidigt slagit fast ett nytt mål om att före utgången av 2018 ha 25 miljarder kronor i gröna obligationer.

– Folksamgruppen tillhör idag de största privata köparna av gröna obligationer i världen. Våra uppemot 15 miljarder kronor motsvarar nästan fyra procent av våra totala placeringstillgångar. Våra investeringar i gröna obligationer är en viktig del i vår strävan att främja hållbar utveckling och leva enligt Folksams vision, säger Jens Henriksson.

Investeringen fördelar sig enligt följande inom Folksamgruppen: Folksam Liv 159 miljoner amerikanska dollar, Folksam Sak 46 miljoner amerikanska dollar och KPA Pension 145 miljoner amerikanska dollar.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons