Finans Nyhet

Folksam sågar bonussystem

Publicerad

Försäkringsbolaget Folksam, som förvaltar runt 150 miljarder kronor och är en av de 20 största aktieägarna i Sverige, underkänner börsbolagens bonussystem.

I sin rapport Nya ersättningsprogram 2005 har Folksam kartlagt bonussystemen för Stockholmsbörsens A- och O-lista. Samtliga 41 bolag som presenterat nya bonussystem ingår i kartläggningen, som Svenska Dagbladet tagit del av.

Av dessa underkänner Carina Lundberg, chef för ägarstyrning på Folksam, alla utom tre. Sämst är Nobel Biocare.

– De ger nästan inge information alls. Man skriver bara att bonussystemet är till för att ”behålla och rekrytera kompetens personal”. Det finns inte riktigt stöd för det. säger hon.

Annons

Folksam har upprättat en checklista för att bedöma bolagen. Där krävs bland annat att ett belöningsprogram ska skapa ett mervärde för företaget och dess aktieägare och vara relaterat till andra jämförbara bolag. Alltför ofta, menar Catarina Lundberg, belönas de anställda för omständigheter de inte har någon praktisk inverkan på, som börskurser och konjunkturläget.

SEB, Investor och Swedish Match har bonussystem relaterade till konkurrenterna och är de enda tre bolag som får godkänt.

TT

Annons
Annons