FinansNyhet

Folksam ökade kapitalet 6 procent första halvåret

Publicerad

Folksamgruppen ökade sitt förvaltade kapital under första halvåret med 6 procent till 441 miljarder kronor, jämfört med motsvarande period förra året, vilket finanschefen Jesper Andersson betecknar som “väldigt bra” i ett historiskt perspektiv. 

olof swahnberg

– Första halvåret har varit bra, det är kopplat till börsens utveckling. Sedan har vi också ett räntefall som påverkar våra obligationer positivt. I princip alla tillgångsslag har haft en bra utveckling, säger Jesper Andersson till Realtid.

– I ett historiskt perspektiv är det ett väldigt bra första halvår. Vår snittavkastning under de senaste tio åren är 7 procent och det är vad vi i stort sett har genererat under bara ett halvår i år.

Den totala premievolymen växte under det första halvåret med drygt 400 miljoner kronor till 35 miljarder kronor, jämfört med samma period förra året, vilket Andersson säger är ungefär i linje med bolagets förväntan. Tillväxten drevs främst av kollektivavtalade tjänstepensioner inom KPA Pension och Folksam LO Pension. 

Annons

Sakförsäkringsbolaget Folksam Sak har, enligt Andersson, haft en positiv utveckling under det första halvåret, där förhållandet mellan totala kostnader och intäkterna har gått åt rätt håll. 

– Framöver behöver vi fortsätta öka vår premievolym och samtidigt minska kostnaderna, dels för att bli konkurrenskraftigare men också för att öka möjligheterna till investeringar. 

 

Annons
Annons