Annons: Innehåll från CARNEGIE FONDER

Fokus på Sydostasiens medelklass

Carnegie Asia firade två år vid halvårsskiftet och har sedan starten stigit 27 procent. Förvaltaren Gunnar Påhlson förklarar hur Asien gått stärkt ur 2016 års turbulens och vad som skapar framtidens tillväxt.

Gunnar, kan du kort sammanfatta utvecklingen i Asien hittills i år?

– Inledningsvis var det en mycket svårnavigerad miljö med en hel del motvind och flera hotfulla grund att väja för. Frågetecknen kring Kinas utveckling är många. Svagare ekonomisk statistik i Kina, försvagning av Kinas valuta och Shanghaibörsen föll med över 20 procent… Lägg därtill ett kraftigt oljeprisfall. Amerikanska Fed avvaktade med ytterligare räntehöjningar på grund av oron på världens börser och osäkerhet angående utvecklingen i Kina. Med detta besked föll dollarn i värde vilket gjorde att råvarupriserna med oljan i täten fick se en kraftig återhämtning och trycket på de asiatiska valutorna släppte.

Hur reagerade de asiatiska marknaderna på detta?

– Normalt sett skulle all turbulens, plus Brexit, leda till att investerarna väljer bort risk och minskar sin exponering i Asien. Denna gång gick dock Asien stärkt ur krisen. De flesta valutorna i regionen utom den kinesiska steg i värde med dollarn mot kronan och Euron. Bolagen i vår portfölj fortsätter dessutom att utvecklas väl.

Vilken typ av bolag investerar du i?

– Jag har en fokuserad portfölj (35 innehav) med inriktning mot inhemsk konsumtion i länderna i Sydostasien. Hälsovård, infrastruktur och ökad penetration av smarta mobiltelefoner är områden som kommer att växa snabbt i Asien. Teknologi, sociala medier och handel över internet är andra branscher som fonden har exponering mot för att dra nytta av att strukturen i Asien förändras från tillverkningsindustri till serviceindustri.

Och hur har det gått?

– Carnegie Asia steg med 6,6 procent under första halvåret och har sedan starten 1 juli 2014 ökat 27 procent. Den positiva utvecklingen har även fortsatt i juli som var en stark månad för Asiens marknader (per sista juli är fonden upp 15,6 procent i år och 38,5 procent sedan starten 2014).

Hur ser du på Asiens framtidsutsikter?

– Merparten av fondens innehav är bolag som gynnas av strukturell tillväxt i Asien med inhemsk konsumtion och investeringar som främsta drivkraft. Indien, Filippinerna, Indonesien, Thailand och Vietnam utgör 63 procent av portföljen. Dessa länder fortsätter växa, medan Kina, Sydkorea och Taiwan får allt svårare att hålla tillväxten vid liv. Under första halvåret steg börsen i Filippinerna med 14,5 procent. Indonesien och Thailand steg med 17,4 procent respektive 19,6 procent. Vietnam steg i värde med 13,6 procent. Det är konsumtion, hälsovård och serviceindustri till den unga medelklassen i länderna i Sydostasien som skapar framtidens tillväxt. Företag vars affärsmodell drivs av att tillverka och exportera varor till skuldsatta hushåll i USA och Europa har mycket svårare att lyckas framöver.

Vill du ha löpande nyheter från Carnegie Fonder?

Följ oss på Linkedin och prenumerera på vårt nyhetsbrev Utsikt så tar du del av nyheter, intervjuer och alla våra förvaltares kommentarer.

Annons