Pension

Flytt av fondförsäkring ska inte få kosta mer än 600 kronor

En flytt av en fondförsäkring eller depåförsäkring ska inte få kosta mer än 600 kronor. Det föreslår finansdepartementet i en ny promemoria.

Uppdaterad 2020-03-13
Publicerad 2020-03-13

Finansdepartementet offentliggjorde i torsdags en promemoria med förslag på ändringar i lagen. Tanken är att avgifterna vid flytt av fondförsäkringar och depåförsäkringar ska sänkas.

I promemorian föreslås att avgiften för en flytt max ska få uppgå till en summa som motsvarar 0,01127 prisbasbelopp. Det motsvarar 600,71 kronor

Nordnets sparekonom Frida Bratt kommenterar promemorian så här i sin blogg:

– Regeringen har äntligen insett hur viktig konsumentfråga det här är, och att man nu äntligen ställt sig på pensionsspararnas sida. Med ett fast belopp som tak, vilket vi har förespråkat under en lång tid och jobbat hårt för, blir avgiften tydlig för spararen och rörligheten på en tidigare mycket konsumentovänlig marknad kommer att öka, skriver Frida Bratt.

– Det här kommer göra oerhört mycket för konkurrensen, nu måste pensionsjättarna börja konkurrera med schyssta villkor, när de inte längre kan hålla sparare inlåsta med hjälp av helt orimliga flyttkostnader. I slutändan handlar ju detta ju om våra pensioner, och nu möjliggörs flyttar från försäkringar med höga skalavgifter och dyrt fondutbud.

– Just nu en liten tröst när man loggar in och ser att allting rasar oavsett var sparandet är placerat. Men om man orkar lyfta blicken så kanske man åtminstone så småningom kan glädjas åt detta – för det är en riktigt bra sak, skriver Frida Bratt.

Platsannonser

Logga in