Flopp för Iphone i Ryssland

Rysslands tre stora mobiloperatörer vill omförhandla sina avtal med Apple efter att försäljningen av mobiltelefonen Iphone har rasat till följd av finanskrisen.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2009-03-18

Mobiloperatörerna MTS, Vimpelcom och Megafon, där Telia Sonera är en av storägarna, avtalade i augusti förra året med Apple om att sälja mobiltelefonen i Ryssland.

MTS åtog sig att sälja 1 miljon Iphones under en treårsperiod medan Megafon och Vimpelcom var bundna till att sälja 1,5 miljoner Iphones under två år.

Men det har visat sig att försäljningen inte matchar försäljningsframgångarna i andra länder, inklusive USA som sålde 1 miljon Iphones på tre dagar.

Med bara 230.000 Iphones har sålts i Ryssland sedan i oktober. Nu vill alla tre operatörerna se över sina avtal med Apple i syfte att minska kravet på antalet sålda mobiltelefoner och det pris de betalar för dem.

–På grund av krisen har försäljningen av Iphone minskat med 30-40 procent sedan början av året, uppger en av mobiloperatörerna till ryska tidningen Ria Novosti.

Eldar Murtazin, en ledande analytiker vid Mobile Research Group, pekar på stora förluster för MTS, Vimpelcom och Megafon. Av 400.000 importerade Iphones har endast 55 procent blivit sålda.

De direkta och indirekta förlusterna för de tre operatörerna har nu överstigit en halv miljard kronor, enligt honom.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in