Finans Nyhet

Flera tänkbara karriärer för juristvinnaren

Publicerad
Uppdaterad

Samir El-Sabini, 22, vann nyss en av Sveriges största tävlingar för juridikstuderande. Trots att han är kritisk mot delar av kåren lockar livet på en affärsjuridisk byrå. Men han drömmer även om andra vägar att gå.

Helene Rothstein

Vi sitter på kaféet ”Oscar och den lille” i Linnéstaden, Göteborg. Det danskinspirerade stället har smörrebröd som specialitet. Det är typiskt att annorlunda koncept etablerar sig i denna krogtäta stadsdel.

På varsin sida om stadsdelen tornar två höga berg upp sig; vid det ena berget reser sig Masthugget där Samir El-Sabini växte upp, på det andra stoltserar borgen Skansen Krona, där Samir arrangerade en fest tillsammans med en kvinna som senare skulle bli hans sambo. En bit nedanför berget med borgen ligger Handelshögskolan där de båda pluggar på juristlinjen.

– Vi får bra betyg båda två men min flickvän är nog bättre jurist än jag. Hon är väldigt duktig på juridisk analys, säger han.

Annons

I höstas vann Samir El-Sabini advokatfirman Lindahls stora tävling i affärsjuridik, Business Law Challenge. Han pluggar juridik vid sidan av sitt heltidsjobb som ordförande för Sveriges Elevråds Centralorganisation, Seco, vars syfte är att skapa en meningsfull skolgång för studenter. Med den bakgrunden lägger han själv märke till vad som kan förbättras på sin utbildning och han tycker att juridicum borde ta in fler anställda som har andra kunskaper än endast juridiska samt att delkurserna borde samordnas på ett bättre sätt. Han anser även att det finns en skev verklighetsuppfattning i hela kåren.

– Många lärare har en bild av att de befinner sig på ett elituniversitet, men verkligheten är annorlunda, så det blir många missar på vägen.

Ute i arbetslivet finns för många självgoda och arroganta jurister, tycker han.

Annons

– Det finns de som tror att man är väldigt duktig, som person, bara för att man blivit jurist, säger Samir El-Sabini och påpekar att de potentiellt bästa juristerna antagligen aldrig kommer på tanken att plugga juridik eftersom den sociala rörligheten är låg i Sverige jämfört med andra länder.

– Läkarbarn blir läkare och advokatbarn blir advokater men det finns ingenting som säger att dessa skulle vara bäst lämpade.

Att många av studenterna kommer ifrån samhällets övre skikt kan leda till att man har svårt att sätta sig in i andra människors problem, menar Samir. Han drar ett exempel: Om du tappar bort en nyckel har du en trolig bild av var den kan ligga någonstans. När du senare hittar nyckeln på badrumsgolvet blir du förbryllad eftersom det stället inte fanns som alternativ.

Annons

– Folk upplever att de har all information men oftast har man inte det och då ser man inte alla lösningar. Initialt kan det leda till att man blir en sämre jurist.

Men är man ödmjuk, lär man sig efter hand. Erfarenhet är viktig överallt, resonerar Samir.

– Många har svårt att förstå näringslivets verklighet innan man vistats i den. På Seco har jag till exempel anlitat revisionsbyråer, suttit med balansräkning och finansiella rapporter. Numera förstår jag bättre juridiska dilemman än någon som aldrig behövt bry sig om skillnaden mellan att hyra och leasa.

Har du en bra verklighetsuppfattning?

– Jag har ju min uppfattning, men jag var i Sundsvall nyligen och då sade en tjej att han hennes högsta dröm var att plugga på Handels i Göteborg. Då fick jag mig en tankeställare.

Tankeställare får han också när han träffar sina föräldrars släktingar i Skeppslanda och i Libanon. Ämnen som ”vad är livet” och ”vad är problemet” hamnar i en helt annan kontext. Hans far förälskade sig i modern då hon arbetade som sjuksköterska i palestinskt flyktingläger på åttiotalet och släktingarna på faderns sida bodde tidigare i det palestinska flyktinglägret Nahr El Bared som bombades 2007. När Samir var liten besökte han sina kusiner som bodde i de trångbodda betonghusen, i läger som har brist på allt från vägar till medicin, el och vatten.

– Då kände jag ofta en skarp känsla av skam eftersom jag har möjligheter som förvägrats dem. Jag kan vara där i två månader och sedan åka hem men de har inte samma möjlighet. Deras liv är där.

Men Samir El-Sabini är inte intresserad av att ta sina juridikkunskaper till ett yrke inom mänskliga fri- och rättigheter. Mellan raderna förmedlar han en bild av att den kampen känns nästintill meningslös.

– Det är så tungt, man möter på så mycket motstånd när världen ser ut som den gör och jag vill se tydliga resultat med hårda mätbara värden, där det finns en tydlig operationell struktur och där man ser värdeskapande hela tiden, säger han och förklarar:

– Jag tycker om att arbeta efter tydliga målsättningar men också eftersom jag sitter som ordförande i Seco och arbetat i en organisation där värdeskapande är en viktig del.

Han tror att livet på en affärsjuridisk byrå kan vara stimulerande.

– Det består nog av hårt arbete. Det är nog kul men pressat. Jag föreställer mig att det finns många styrningsproblem. Som i alla branscher har de nog inte de mest effektiva strukturerna; allt kan alltid utvecklas… Inga lediga fredagskvällar, det blir nog inte mycket familjetid.

Vad säger du om det?

– Jag tycker ju om att jobba hårt men det verkar svårt att kombinera ett byråliv med en familj. Och allt handlar ju om att prioritera sin lycka. Man väljer själv. Man får själv ansvara för sina val.

På en byrå tar det flera år för en biträdande jurist att bli delägare, skulle du ha det tålamodet?

– Jag förstår att det krävs lång erfarenhet för att bli delägare. Men om trösklarna är för höga innan man får förtroende kan det skapa en utestängande effekt och då blir det svårt att locka till sig de allra bästa.

Att vara managementkonsult i näringslivet är något som Samir El-Sabini ser som en intressant alternativ karriär.

– Om jag skulle få välja i dag och veta att jag skulle klara av rekryteringsprocesserna skulle jag välja managementkonsult på McKinsey eller liknande.

Varför?

– Man jobbar med ett helhetsperspektiv: med att förbättra en organisation i olika hänseenden, förbättra strategier och genomgripande förändringar som syns direkt. Jag tror att det är varierande och sen, när det kommer till formfrågorna som att ha bra avtal och liknande, det kan man anställa folk som gör. Att paketera juridiken är nog inte det roligaste.

Annons