FinansNyhet

Flera anmälningar mot revisorer i Oscar Properties

Publicerad

Ännu en Oscar Properties-revisor är anmäld till Revisorsinspektionen, rapporterar SvD i dag. De aktuella fallen berör revisorer från EY.

Rakel Lennartsson

Revisionsjätten EY ligger sedan ett halvår tillbaka i skriftväxling med Revisorsinspektionen (RI) och det riskerar att snart bli mer.

Den senaste anmälan, som SvD rapporterar om i dag, inkom efter ett avslöjande som Realtid gjorde om Oscar Properties köp av fem villor vid Skurusundet i Nacka.

SvD har tagit del av anmälan där det står att ”balansräkningen blåsts upp med nära en kvarts miljard kronor”.

Annons

– Vi har fått in anmälan men inte hunnit fatta något beslut än om vi ska öppna ett nytt ärende, säger Philip Lagerling, jurist på Revisorsinspektionen, till SvD.

EY:s kommunikationsansvariga Ulrika Lenhammar säger till SvD att revisionsbyrån ämnar lämna eventuella kommentarer när RI avslutat sitt arbete.

Första steget i RI:s arbete är att utröna om ett nytt ärende ska öppnas eller inte. I den anmälan som inkom för cirka ett halvår sedan existerar ett öppet ärende.

Annons

– Det finns ett så kallat riskbaserat tillsynsärende på en revisor i Oscar Properties Holding, bekräftar Philip Lagerling för Realtid.

Så kallad riskbaserad tillsyn är ett, sedan ett år, nytt verktyg som RI har att ta till i sin tillsyn över revisorer.

Riskbaserad tillsyn kan användas när exempelvis medieuppgifter gör att RI vill utreda en revisor närmare utan att direkt öppna ett disciplinärende. När det gäller revisorn i Oscar Properties Holding var det en anmälan som föranledde att RI öppnade ärendet.

Annons

Philip Lagerling förklarar att det inte alltid är helt lätt att avgöra huruvida ett ärende ska hanteras som riskbaserad tillsyn eller disciplinärende. Man kan inte dra några slutsatser utifrån vilken typ av ärende som har öppnats.

– Ett disciplinärende kan öppnas och skrivas av, medan ett riskbaserat ärende kan övergå till ett disciplinärende, säger Philip Lagerling.

Vilken typ av ärende det blir påverkar inte handläggningsförfarandet som i huvudsak går ut på att RI skickar frågor till revisorn

Annons