Bank

Fler hamnar i skuldfälla – Nu ser FI över hur kreditprövningen kan förbättras

Finansinspektionen, FI, flaggar för att fler låntagare än tidigare nu får betalningsproblem kort efter att de beviljats lån.

Åsa Passanisi
Publicerad 2020-10-01

Fler låntagare än tidigare får betalningsproblem kort efter att de beviljats lån, flaggar Finansinspektionen, FI, för som anser att det finns brister vad gäller långivarnas kreditprövningar. Framför allt yngre personer och främst när det gäller mindre lån – som ökat rejält de senaste åren. Det här framgår av Finansinspektionens konsumtionslånekartläggning 2020.

Trots att de växande konsumtionslånen bara utgör en femtedel av hushållens totala lån står de idag för över hälften av hushållens lånebetalningar. Samtidigt har små kort- och kontokrediter och fakturaköp ökat, från runt fyra miljarder kronor till mer än 50 miljarder kronor de senaste tio åren. Finansinspektionens kartläggning visar också att många låntagare använder nya lån för att lösa gamla, och att 4,5 procent av nya låntagare får ett inkassokrav under lånets första månader.

Enligt FI pekar utvecklingen på att långivarnas kreditprövningar inte fungerar som de ska.

– Att en så stor andel låntagare får ett inkassokrav så kort inpå att lånet beviljats är inte acceptabelt för ett gott konsumentskydd säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen i ett pressmeddelande.

För att komma tillrätta med bristerna ser FI nu över vilken typ av information som långivare behöver ta in för att bedöma låntagares betalningsförmåga. De nya riktlinjerna ska vara klara till sommaren 2021. 

Platsannonser